26

Hmm ten mini ultra dostał nowe życie na AA i ponoć  obsłuży wszytskie ROMy (ale chyba trzeba jakis kombinacji dla 144kb)
a tedi zabrał kase, zawinał sie do Budapesztu i olał swoje własne dzicko:D

27 Ostatnio edytowany przez x_angel (2025-05-23 12:45:04)

Tak, chyba Karri się tam produkuje i robi wsady do tego.
Znaczy zrozumiałem, że hardware jest już dokończony i tylko Karri zrobił pliki jed pod wszystkie bankowania.

Tylko ten cart jest bez ramu i bez Pokeya.
Narysuję w wolnej chwili i zamówię płytki. Schemat na razie jak w załączniku. Musiałem zmienić sterowanie pamięcią RAM i Flash, dodałem Pokeya.

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=12978

Post's attachments

A7800_maxi.jpg 221.98 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

28 Ostatnio edytowany przez goolash (2025-05-24 06:32:09)

tedi popełnił dwa projekty do 7800 flashcartplus i flashcart, ten pierwszy miał obłsugiwać ram oraz pokeya, ostały się też schematy na githubie, wsadów chyba nigdy nie opublikował
No dobra ale to znaczy że rodzi się jakiś nowy projekt dla 7800 ?
To może czas otwierac listę ?

29

Heh projektem bym tego nie nazwał, po prostu potrzebuję w możliwie najprostszy sposób naprawić cart Crossbow i nie znalazłem żadnego gotowca, który by mi to umożliwił.
Spróbuję, dam sobie jedną szansę, bo tak jak napisałem - wydaje mi się, że uda się zmodyfikować ten flashcart.

30 Ostatnio edytowany przez harston (2026-08-21 17:54:31)

x_angel napisał/a:

Mam ten na Pico, do 7800 to słabiutki jest - mało co działa. Do 2600 się w miarę nadaje.
Nie wiem, co tam nie daje rady - może Pico jest za słabe, bo podobno tam jest podkręcone i się przegrzewa tuż po starcie. W palec nie parzy jakby...

Zamówiłem ten pod Pico2 chociaż nie robię sobie nadziei.

Tak się składa, że od jakiegoś czasu też mam i rzeczywiście słabo było z działaniem ... ale trochę czasu, zapas tokenów, dodatkowe źródła (JS7800, MAME A7800, Test7800, UnoCart-2600), testy/regresy dały taki wynik (poza dojechanym przyciskiem Power na konsoli):

Obsługa ROMów:
- poprawione mappery SuperGame/SuperCart,  Activision, nietypowe rozmiary ROMów i przepełnienia bufora przy długich nazwach (działa np.  Alien Brigade, Ikari Warriors, Double Dragon, Rampage);
- dodane 4KSC, mRAM, DPC (działa np. Pitfall II);
- Pico się nie grzeje - taktowanie zmienione do 250MHz (to i tak ponad 3-krotny zapas);
- emulacja POKEY - pin18 jest podłączony do Pico i jeden core był wolny, więc teraz ROMy z POKEY mają dźwięk;

W samym Menu:
- sortowanie listy plików;
- katalogi są pierwsze, więc nie znikną przy limicie (85 pozycji);
- jeśli liczba plików w katalogu przekracza limit (85 pozycji) to w stopce jest informacja;
- nazwy dłuższe niż 12 znaków są przewijane po ich zaznaczeniu;
- maksymalna długość wyświetlanej nazwy pliku to 80 znaków, a dłuższe i tak będą poprawnie uruchomione;
- jeśli ROM ma więcej niż 144kb to będzie podświetlony na czerwono a przy uruchomieniu w stopce będzie "ROM TOO BIG" (144kb to aktualnie limit RP2040, bo RP2350 ma więcej pamięci na ROM);

Oczywiście, na konsoli PAL gry w NTSC będą potrafiły się sypać.
Jeśli konsola ma kiepski mod AV, to sygnał POKEY będzie siał po obrazie.
Wszystko testowałem na 7800 PAL (TBA UAV) i 2600 PAL (2600RGB) więc nie wiem jak to będzie na innych modach i RF.

https://github.com/harston/PicoA10400-HR

31

Ooooo!!
I takie zastosowanie AI to ja lubię :)

Będzie testowane. Dzięki!