Na OS-ie o którym wspominasz miałem krzaki na ekranie.
Przy wciśniętym Option czy bez?
? HEX$(6670358)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Mad-Pascal 1.7.8 Wydano nową wersję Mad-Pascal 1.7.8 z poprawkami błędów, optymalizacjami i nowymi modułami.
Klasyki Activision powracają na Atari Atari wznawia wydania kultowych kartridży Activision na konsolę Atari 2600, w tym legendarnego Pitfalla.
mm_vgm 0.2 dla Atari ST Nowy odtwarzacz plików VGM/VGZ dla Atari ST z obsługą układu YM2149.
NeoST 0.5.4 Kolejna odsłona emulatora NeoST przynosi wsparcie dla kluczy sprzętowych oraz usprawnienia MIDI.
Gearlynx 1.2.28 Wydano aktualizację dokładnego emulatora Atari Lynx z optymalizacjami i nowym serwerem MCP.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Antonia 2
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Na OS-ie o którym wspominasz miałem krzaki na ekranie.
Przy wciśniętym Option czy bez?
Niestety, teraz już nie pamiętam a ponieważ płytę zapaczowałem, to nie sprawdzę. Natomiast ...
W Rapidus OS-ie (który jest też w Antonii, dwa pierwsze sloty w menu) wciśnięcie Option przy zimnym starcie powoduje _podłączenie_ BASIC-a.
... jeśli chodzi o to co jest nazwane XLOS/816 (dwa pierwsze sloty) to nie jest to prawdą bo komp po włączeniu po prostu wchodzi do Basica. Option nie zmienia nic w jego działaniu. Natomiast jeśli chodzi o kolejne dwa sloty (Turbo-816) to tu już jest jak napisałeś (bez Option pojawia się menu z opcjami, przy wciśniętym Option wchodzi do Basica).
jeśli chodzi o to co jest nazwane XLOS/816 (dwa pierwsze sloty) to nie jest to prawdą bo komp po włączeniu po prostu wchodzi do Basica.
Nie "po prostu": w tym OS-ie nie ma Self Testu (jak w XL/XE OS) ani Memo-Pada (jak w 400/800), zatem, owszem, on "wchodzi do BASIC-a" bez względu na Option, kiedy włączysz komputer bez podpiętej żadnej pamięci masowej, skąd mógłby się zabootować, i bez żadnego kartridża. Odpala wtedy BASIC, bo nie ma innego wyjścia.
Kiedy i BASIC-a nie ma (1200XL albo przerobione XL/XE), wtedy powinieneś zobaczyć BSOD z odpowiednim komunikatem.
Ale jeśli zrobisz boot np. MyDOS-a, powinieneś zobaczyć różnicę: przy wciśniętym Option pokaże się READY, przy zwolnionym - menu MyDOS-a.
Oczywiście jest jak piszesz.
Udało się zamontować do 600XL, nie spaczowałem jeszcze pcb pod IDE+, ale się spaczuje, natomiast... poklikałem trochę po demach na ustawieniach stock (żeby nie było, na początek) i np. takie rzeczy jak Prozac Dreams nie bryka, nawet nie odpala splasz skrina. Jedno z moich ulubionych interek sv2k18_invitro też na ciemno.
Marudny klient :)
@simius Dzięki za patch do 600XL. Jeszcze nie sprawdzałem, ale sprawdzę.
Ciekawi mnie ten problem mentalnie bo na zwykłej 600XL problem sygnałów (patch) nie występował.
Czyżby rozszerzenia typu AVGCard czy U1MB to "naprawialy"?
takie rzeczy jak Prozac Dreams nie bryka, nawet nie odpala splasz skrina. Jedno z moich ulubionych interek sv2k18_invitro też na ciemno.
Podrzuć binaria, zobaczymy, co je boli.
@PeBe: o ile mi wiadomo, bez podpięcia tych sygnałów to może działać przypadkiem, tj. decyduje to, kto akurat okazuje się silniejszy na magistrali w danej chwili i konfiguracji sprzętowej.
@drac030, bardzo proszę.
bardzo proszę
Forsaken Love uruchomione z Twojego ATR-a po prostu działa (aczkolwiek jest to tylko pierwsza strona dysku).
Dwa pozostałe sprawdzają, czy procesor to 6502, a jeśli to 65C02 albo 65C816, zawieszają komputer przez wejście w nieskończoną pętlę.
Dzięki, sprawdzę Forsaken w inny sposób, natomiast hm... uruchamiam je przy ustawieniach CPU na stock, spodziewałbym się, że powinno zadziałać :(
Ah, loader atr subcarta - po kablu działa bez problemu.
Czyli pozostaje paczowanie tych sprawdzających CPU czy będzie na to jakiś fix? :)
uruchamiam je przy ustawieniach CPU na stock, spodziewałbym się, że powinno zadziałać
To jest "CPU speed stock", czyli 1,773 MHz. Natomiast sam procesor zostaje ten sam, czyli 65C816. Programy pisane na 6502 z użyciem nielegalnych rozkazów nie będą działać.
hmm, w Rapidusie wybranie STOCK oznaczało standardowy 6502, np. muzyczki na GTIABEEP od XXL-a można w ten sposób uruchomić
tzn. że z Amtonia 2 nie mamy dostępu do 6502 ?
Się okazuje, że nie :(
hmm, w Rapidusie wybranie STOCK oznaczało standardowy 6502, np. muzyczki na GTIABEEP od XXL-a można w ten sposób uruchomić
tzn. że z Amtonia 2 nie mamy dostępu do 6502 ?
W Rapidusie są dwa procesory, 6502 i 65C816. Wybranie z menu opcji "Classic" (nie "Stock" bynajmniej) powoduje. że 65C816 odpala 6502, po czym się sam haltuje.
W Antonii II jest tylko jeden procesor, mianowicie 65C816. Opcje są pomiędzy "CPU speed stock" (= 65C816, 1,773 MHz) a "CPU speed turbo" (65C816, 14,18 MHz).
PS. Byłem przekonany, że to jest jasne od dawna.
Ok, wszystko stało się jasne.
Spodziewałem się, że zaimplementowane są oba CPU.
czyli trzeba wypiąć Antonie2 i włożyć w powrotem 6502 ?
czyli trzeba wypiąć Antonie2 i włożyć w powrotem 6502 ?
Ale przecież Ty nie masz Antonii, bo deklarowałeś się ją kupić dopiero wtedy, kiedy się znajdzie 50 innych chętnych. Co zatem chcesz wypinać?
niekoniecznie, trzeba mieć 2 kompy z 6502 i z Antonią2.
Czyli pozostaje paczowanie tych sprawdzających CPU czy będzie na to jakiś fix? :)
Przypuszczam, że sprawdzają to nie bez powodu, tj. dlatego, że dalej też używają nielegalnych rozkazów.
TO, że Antonina nie ma ew nie emuluje 6502 to jest słabe.. dla mnie było oczywiste, że powinna i nawet nie zadawałem takich pytań. Wszelakie rozszerzenia bezwzględnie powinny mieć możliwość ustawienia trybu stock dla kompatybilności ze starym softem.
Pytanie, jaki % softu odpada mając A2?
Płytka powinna mieć choć pusty slot na 6502
Może ktoś zrobi płytkę z dwoma slotami dla A2 i 6502 i pstryczkiem.. choć to może nie zadziałać, bo A2 podmienia też MMU.
hmm..
[edit]
Zastanawiam się, czy jest szansa na Atarka, który odpali cały powstały soft ogólnoużytkowy (pomijając obsługę nietypowych urządzeń)?
Aktualnie nie do pobicia jest Atarka z U1MB + VBXE + STEREO + RAPIDUS.
Jedyny problem może stanowić wybryk XXLa z uwagi na U1MB.
Liczyłem, że A2 to zmieni..
TO, że Antonina nie ma ew nie emuluje 6502 to jest słabe
Primo, nie "Antonina" (ani "Antonina coś"), tylko Antonia.
Secundo, skąd w zasadzie wzięła się legenda, że Antonia ma "emulować 6502"? Stąd: https://forums.atariage.com/topic/38212 ... nt-5672887 ?
to może w Antonia 3 będzie prawilny 6502 :)
Secundo, skąd w zasadzie wzięła się legenda, że Antonia ma "emulować 6502"? Stąd: https://forums.atariage.com/topic/38212 ... nt-5672887 ?
Sądzę, że w tym konkretnym przypadku legenda wzięła się z oczekiwań, tj. będzie działać wszystko i do tego będzie opcja turbo, przy okazji dużo RAM i wyleczone "bolączki" Rapidusa (nie mam, ale słyszałem, że takowe bywają).
A może najpierw trzeba się było upewnić co oferuje sprzęt, a potem dopiero mieć pretensje do Autora rozszerzenia?
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » Antonia 2
Wygenerowano w 0.032 sekund, wykonano 52 zapytań