Po VBXE to już i chwalić się nie bardzo jest czym, ale niedosyt po połowicznym sukcesie cyfrowego dekodowania PAL trochę mnie męczył i w wolnej chwili wymodelowałem sobie GTIA w CPLD. A co. Projekt jest w zasadzie gotowy, na moje oko działa prawidłowo, choć nie będę zaskoczony, jeśli jeszcze jakieś niedoróbki się w nim z czasem odkryje. Projekt ma już swoje imię, ale na ujawnienie jeszcze za wcześnie, bo urodzi się dopiero pod koniec listopada. ;) Tymczasem nosi nazwę roboczą GTIARGB.
Nie jest to 100% model, bo machnąłem ręką na wykrywanie kolizji i pozostawiłem to oryginalnemu układowi, którego nie było potrzeby całkiem się pozbywać. Poza doskonałą jakością, generowany obraz różni się od oryginału paroma szczegółami:
- 4 bity luminancji (czyli 16 odcieni każdego koloru) dostępne są w każdym z trybów graficznych, a nie tylko w trybach GTIA.
- grafika hi-res ma 2 kolory, a nie tylko 2 jasności.
- kolorów (pomijając jasności) jest 16 a nie 15.
I to by było na tyle.
Jak stworzyć składankę gier na kasecie? Dziś, dzięki nowoczesnym narzędziom, jak program Turgen, ten proces jest znacznie łatwiejszy.
HDDRIVER 12.71 Nowa wersja najbardziej rozbudowanego sterownika pamięci masowych dla 16- i 32-bitowych Atari, z mnóstwem usprawnień i nowości.
Elite - port z BBC Micro na Atari XL/XE Wczesna beta portu kultowego Elite z BBC Micro na 8-bitowe Atari.
sAIOnara v3.0 Zaawansowany układ wideo Pancia, sAIOnara v3.0, bazujący na chipie CXA2075, jest już dostępny.
Altirra 4.40 test 20 Nowa wersja rozwojowa popularnego emulatora Altirra zawiera szereg usprawnień i poprawek błędów.