6,176

Może z tego samego względu, dla którego niektóre stare znaczki pocztowe uchodzą za cenne. Pomimo, że mógłbyś wydrukować je na drukarce laserowej i mieć doskonałą kopię, może nawet lepszą od oryginału.

6,177

goolash napisał/a:

Nie wiem czy było co tam jest specjalnego na tej karcie że takie piniądze ludziska za to dajo ?

https://allegrolokalnie.pl/oferta/janus … 1083657474

Nie znam sie ale za tyle to już STE można wyrwać, a na tej karcie nie ma nic czego nie da się kupić na aliexpress.

Tylko że to jest oryginalny sprzęt z lat 90. Działało to na 386, gdzie raczej emulacja softwarowa ST nie była możliwa. A to coś, to praktycznie komputer na karcie ISA używający grafiki i dysków z PC. Fajna zabawka jak na tamte czasy. A dzisiaj jak każde retro ma cenę.
Ostatnio na ebayu licytowałem Atari 1064 z opakowaniem. Stan nieznany, numery nie zgadzają się z opakowaniem. Jak cena przekroczyła 200EUR spasowałem. Bo chciałem tylko obudowę od tego :) Więc tak - niedostępność robi cenę. A ta karta przynajmniej działa (tak można dowiedzieć się ze zdjęć na aukcji).

ATARI 800XL, SRAM, Ultimate1MB, Sophia 2, IDE+2.0, 1050, 1010, 1027, CX77
ATARI 65XE, SpectraAV, XC12

6,178 Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (2025-04-29 16:14:44)

Bo to rzadkie, mała podaż, więc parę osób chce mieć, skoro się trafiło i pewnie długo nie będzie. Niezależnie czy to funkcjonalnie wartościowe.

<-- Kontakt prywatny proszę przez "E-mail", a nie "PW".
Moje skany czasopism i książek z epoki: https://chomikuj.pl/uicr0Bee ; https://archive.org/details/@uicr0bee
Potrzebujesz dyskietki? Proszę: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887

6,179

lopez napisał/a:

Wystawił aby była ciekawostka, a nie aby ktoś kupił ;-)

Też się zastanawiam po co to było. Czy faktyczna chęć sprzedaży czy dziwna potrzeba "zaistnienia" (?) w tym wątku. Zwłaszcza, że sprzedający po anulowaniu nie odezwał się do mnie na PW ani tutaj ani na OLX. Prawie od razu po zakupie anulował zakup, a tutaj w wątku już po tym pisał jeszcze, że niby ma nadzieję, że sprzedany przez niego sprzęt będzie działał. Bardzo to dziwne.

6,180

Ładny Falcon 030

https://www.olx.pl/d/oferta/komputer-at … 5HYNF.html

Atari MEGA STE TOS 2.06 2MB RAM 57MB HDD; Atari MEGA ST TOS 2.06 2MB RAM+SH205 20MB; Atari Portfolio; Amiga 600 HD+

6,181

Tylko cena nieładna... Dobrze, że się więcej fotek pokazało, wczoraj była tylko jedna.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

6,182

Klawiatura uk, falcon wygląda ładnie, jak by ktoś nas czytał na discordzie AA ;)

6,183 Ostatnio edytowany przez lopez (2025-05-08 13:27:22)

bo pewnie czyta, tylko skubany się nie przyznaje ;-)

6,184

Adamie ujawnij się :-)

Atari MEGA STE TOS 2.06 2MB RAM 57MB HDD; Atari MEGA ST TOS 2.06 2MB RAM+SH205 20MB; Atari Portfolio; Amiga 600 HD+

6,185

Uwagę o braku zdjęć wziął sobie do serca. Ale tę o absurdalne cenie to już nie ;-)

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

6,186

"Absurdalność" jest subiektywna, a i tak nie jest to najdroższy Falcon na OLX ;)

6,187

laoo/ng napisał/a:

"Absurdalność" jest subiektywna, a i tak nie jest to najdroższy Falcon na OLX ;)

Falcon jako Falcon to chyba jednak najdroższy. Ten drugi ma wiele dodatków, które ogólnie ciężko dostać. Sam sprzęt jeśli sprawdzić na reverbie to około 5-7 tys. + dysk zewnętrzny + oprogramowanie, więc wyszłoby ze sam Falcon poniżej 10 tysięcy :)
Ale to tak, żeby oddać sprawiedliwość :)

Niemniej osobiście uważam, że jedna i druga cena to przegięcie. To jest już raczej na zasadach kolekcjonowania, a nie używania. Bo nie pamiętam jakoś zatrzęsienia Falkonów w domach w tamtych czasach.

6,188

jest taka możliwość że niedługo ceny Falconów mogą spaść. Wizztronics robi nową płytę do Falcona MicroBox z oryginalnymi układami Atari.

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

6,189 Ostatnio edytowany przez AS... (2025-05-08 23:14:28)

Obawiam się że wręcz przeciwnie ;)

przemek-o napisał/a:
laoo/ng napisał/a:

Falcon jako Falcon to chyba jednak najdroższy. Ten drugi ma wiele dodatków, które ogólnie ciężko dostać. Sam sprzęt jeśli sprawdzić na reverbie to około 5-7 tys. + dysk zewnętrzny + oprogramowanie, więc wyszłoby ze sam Falcon poniżej 10 tysięcy :)
Ale to tak, żeby oddać sprawiedliwość :)

Niemniej osobiście uważam, że jedna i druga cena to przegięcie. To jest już raczej na zasadach kolekcjonowania, a nie używania. Bo nie pamiętam jakoś zatrzęsienia Falkonów w domach w tamtych czasach.

Poka mi takiego za 5k pln, od razu będę szarpał jak Reksio szynkę :)

6,190 Ostatnio edytowany przez lopez (Wczoraj 05:58:17)

Cyprian napisał/a:

jest taka możliwość że niedługo ceny Falconów mogą spaść. Wizztronics robi nową płytę do Falcona MicroBox z oryginalnymi układami Atari.

No raczej nie bardzo, bo według twojej teorii ceny A500 spadły po wyjściu A500mini, albo C64 po wyjściu C64maxi. To twoje tak zwane życzeniowe myślenie., bo nic takiego nie miało miejsca.

Podróba to podróba a oryginał to oryginał.

6,191 Ostatnio edytowany przez laoo/ng (Wczoraj 06:39:07)

@lopez Podróbą to są np Pegasusy względem NESa, a to o czym wspominasz to emulatory w ładnej obudowie.
Ten MicroBox to może być fajna rzecz, bo to będzie prawdziwy sprzęt, a nie emulator i oby był tylko dostatecznie wierny, żeby dema działały. To wtedy sobie kupię.
Co nie zmienia faktu, że też nie uważam, żeby ten nowy Falcon wpłyną na ceny starego. Ceny mogą oczywiście spaść, ale raczej dlatego, że balonik jest bardzo napompowany, a nie dlatego, że ktoś może kupić tańszy zamiennik, bo wg mnie nie o to chodzi w kupowaniu Falconów.

6,192

Ceny oryginalnych nie spadną, bo osoby które chcą mieć DZIŚ Falcona raczej kupują go do kolekcji. A replika ma wartość kolekcjonerską zbliżoną do zera. Jest np. mnóstwo klonów ZX Spectrum, zamienników płyt do C64 i jakoś ceny nie spadają, a wg tej hipotezy powinny drastycznie.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

6,193

laoo/ng napisał/a:

Jeśli masz na myśli ten za 17,5tys. zł to dziwnym jest to, że wrócił na sprzedaż a jeszcze niedawno był na olx za bodajże 17tys., jeszcze dziwniejsze, że wrócił z tym samym wyposażniem i softem. Nie wiem o co chodzi bo Kroll wspominał, że ktoś tego Falcona wtedy kupił ale bez softu...

Atari 65XE, U1MB, Sophia2, AVG Cart, SIO2SD

6,194

Ceny zaczną spadać gdy w sposób naturalny spadać zacznie liczba tych, którzy w latach '90 mogli być potencjalnymi użytkownikami. Ceny retrokomputerów mają raczej w znaczącym stopniu element sentymentalny. To nie stare samochody, którymi można "pochwalić się" na ulicy, ale dla wielu to sprzęt "do pawlacza" ;).

6,195 Ostatnio edytowany przez Cyprian (Wczoraj 08:40:47)

lopez napisał/a:

No raczej nie bardzo, bo według twojej teorii ceny A500 spadły po wyjściu A500mini, albo C64 po wyjściu C64maxi. To twoje tak zwane życzeniowe myślenie., bo nic takiego nie miało miejsca.

Podróba to podróba a oryginał to oryginał.

a czy przypadkiem A500mini czy C64maxi to nie są jakieś emulatory (programowe czy sprzętowe ale jednak)?

Wizztronics to sprzęt z prawdziwymi Falconowymi czipsetami od Atari (Wizz ma je na kilogramy), dodatkowo oparty o prawdziwą płytę Atari Falcon Microbox. 
To ta sama szuflada co ST ATX, ST H5 Phoenix, 576NUC+ czy nowa płyta 3000+.

dely napisał/a:

Ceny oryginalnych nie spadną, bo osoby które chcą mieć DZIŚ Falcona raczej kupują go do kolekcji.

Możesz mieć rację. Może być tak jak z 1200XL, kosztuje krocie, po mimo że na rynku jest tańsza 800XL.

No ale zobaczymy. Ciekawi mnie cena którą zażyczy sobie Wizz.

Lynx I / Mega ST 1 / 7800 / Portfolio / Lynx II / Jaguar / TT030 / Mega STe / 800 XL / 1040 STe / Falcon030 / 65 XE / 520 STm / SM124 / SC1435
DDD HDD / AT Speed C16 / TF536 / SDrive / PAK68/3 / Lynx Multi Card / LDW Super 2000 / XCA12 / SkunkBoard / CosmosEx / SatanDisk / UltraSatan / USB Floppy Drive Emulator / Eiffel / SIO2PC / Crazy Dots / PAM Net
http://260ste.atari.org

6,196

prz napisał/a:

Ceny zaczną spadać gdy w sposób naturalny spadać zacznie liczba tych, którzy w latach '90 mogli być potencjalnymi użytkownikami.

Niekoniecznie ponieważ to by wymagało utrzymania podaży. A to nie jest pewne - wręcz zakładałbym, że jak nas zabraknie to nasze sprzęty na rynek niekoniecznie wrócą, prędzej wylądują w odzysku.

6,197

perinoid napisał/a:

Niekoniecznie ponieważ to by wymagało utrzymania podaży. A to nie jest pewne - wręcz zakładałbym, że jak nas zabraknie to nasze sprzęty na rynek niekoniecznie wrócą, prędzej wylądują w odzysku.

Ale popyt spadnie bo tym się interesują głównie dziadki, których nie było stać na ten sprzęt kiedyś lub kiedyś go mieli i chcą wrócić do wspomnień. Dla młodszych, dla których komputer to coś co pozwala grać np. w Wiedźmina, komputer o prędkości dzisiejszego kalkulatora niższej klasy, nie ma większej wartości. Dlatego pisałem to jako przeciwieństwo starych samochodów - tutaj popyt będzie, bo takim samochodem "można się chwalić" na ulicy ;). A start komputer? Można wsadzić do szafy.

6,198

Zależy od tego ile żona myśli, że to kosztowało ;)
Dobrze byłoby swoją drogą utworzyć jakąś sieć powiązań, w której ludzie wybieraliby swoich zaufanych powierników, którzy zadbaliby stosownie o sprzęt, gdy nadejdzie odpowiedni czas.

6,199

@laoo/ng

Tak, to już się sprawdziło na rynku nieruchomości ; )

6,200

laoo/ng napisał/a:

Zależy od tego ile żona myśli, że to kosztowało ;)
Dobrze byłoby swoją drogą utworzyć jakąś sieć powiązań, w której ludzie wybieraliby swoich zaufanych powierników, którzy zadbaliby stosownie o sprzęt, gdy nadejdzie odpowiedni czas.

Ha ha, stare powiedzenie, żeby tylko żona nie sprzedała za tyle, za ile mówiłem że to kupiłem :)
Bo nawet - jeśli 800XL udało mi się kupić za 200zł to wsadzenie w nią tego co chciałem kosztowało .... hmm... lepiej nie mówić :)