1

Cześć,

trochę przypadkiem nabyłem kartę ET4000, którą wrzuciłem do mojego TT (ale polowałem już na nią od dawna ;-) ). Po długiej walce z wrzucaniem sterowników - głównie spowodowanych problemem z działaniem netusbee, zakupiłem nawet wersję "czarną" i ... i tak doopa. Raz na nie wiadomo jak długi czas działa, ale w ostatnich kilku dniach nie miałem tego szczęścia i nie udało mi się przez niego przerzucić sterowników do karty. Na szczęście "na podorędziu" mam jeszcze Mega STE, na którym oba netusbee działają, dzięki czemu mogłem skopiować sterownik w "old fashioned way" - na floppa, potem boot TT i z floppa na HDD. Po długich walkach zadziałało (przeszedłem przez sytuację, że miałem tylko czarno-biały obraz, start z dziwnym śmietnikiem jakby rozdzieloczość 180x100, i różne inne ciekawe przypadki). Koniec końców udało mi się uruchomić magicx jinnee i efekt - muszę przyznać - jest ciekawy. Co prawda nie grzeszy to stabilnością (przy starcie np. mam germański komunikat: "Programm gab zuruck: Basic error (Fehler #-1)" i do wciśnięcia tylko guzik "Abbruch" ale po kliknięciu guzika ładuje się jinnee.app i działa, albo np kliknę dwa razy nie trafiając w ikonkę dysku i dostaję: "Programm gab zuruck: 68000 Exception (Fehler #-69)) ale efekt ogólny mi się podoba. No i właściwie... co dalej? Są jakieś programy graficzne, które wykorzystają tą kartę graficzną? Chociażby jakieś obrazki wyświetlą? Bo pewnie film to raczej mało prawdopodobne bo sprzęt nie był chyba nigdy bardzo popularny.
A druga kwestia - co polecacie na takiej konfiguracji uruchomić? Jinnee to chyba dość leciwy projekt, jeśli dobrze rozumiem to z MagX teoretycznie jest multitasking, ale np. jak się pliki kopiują to nie mogę nic innego klikać dopóki kopiowanie się nie skończy. "Najświeższy" to chyba mint + thing? Czego używacie na TT?

2x Firebee, Atari TT (DE) 4MB ST RAM + ECL2VGA + SCSI2SD + StormTT 64MB + NOVA + ET4000AX, Atari Falcon 030 14MB (FR) + NetUSBee + MIDEX+, Atari MEGA STE 4MB (DE) +UltraSatan Internal, Atari 520 STE 4MB (UK) + UltraSatan + NetUSBee + Gotek FF, Atari 520 ST 512KB (UK) + SF354, Atari 1040 STE 4MB (DE), 2xMiST/1xMiSTer/1xBeePI/Aranym

2

Po pierwsze, podejrzewam ze glównie odpaliles w trybie graficznym w 256 kolorów, bez problemu kazdy program do grafiki rastrowej bedzie wposlpracowal, a jest naprawde sporo z tych starszych, to Chagall, Papilon, PhotoLine czy rozwijany Vision, z przegladarek to polecam Imgview,  ktory poprzez wykorzystanie pluginow mam mozliwosc przegldania ponad 100 rózmych formatów a ostatnia wersja pochodzi z listopada zeszlego roku. Innym program jest rowniez Zview.

Jesli chodzi o system to głównie MiNT + XaAES (ewentulanie MyAES), co do pulpitu to masz praktycznie mozliwosc wykorzystania Teraesk, Jinnee lub wspomiany Thing, a to jaki sobie uruchomisz zalezy co wpiszesz w pliku xaaes.cnf.
Kazdy z tych pulpitów ma swoje wady i zalety, lecz wlasnie wpsomniany Thinh w wersji 1.60 tzw Thing Neo naprawde jest świetny do tego dochodzi odpowiedni pasek zadań tutaj ze swojej strony polecam albo Motosu albo taskber wersji 5 beta 6 oba w najnowszej wersji sa z tego roku. Motosu ma ta zalete ze mozesz wykorzystać ikony w formacie PNG równiez 48 pixelii co przy pracy w wyzszych rozdzielczościach ma znaczenie np 1024x768 czy 1280x1024. Oba maja wbudowany efekt przezroczystości co przy doborze odpowiedniego tła naprawde robi wrażenie.
Takze jest w czym wybierać :)

Falcon CT63, CTPCI + Radeon 9250, napęd MO Fujitsu 230 MB oraz naped Syquest 230 MB, Nagrywarka Yamaha CDRW 2100, Napęd DVD-ROM, Netusbee, Skaner EPSON GT8000/Falcon 030, Ram 14 MB, karta CF 16 GB/Hades 060, CD-ROM, Nagrywarka Yamaha CDR, karta sieciowa, napęd Syquest 44 MB/Atari TT 030; 10 MB ST-Ramu, 64 MB TT-Ramu, Zewnętrzny naped CD-ROM, napęd MO Fujitsu 230 MB, karta graficzna MEGA Vision 300 Netusbee/Atari Jaguar + Skunkboard, Atari 65 XE + SIDE