Cześć,

trochę przypadkiem nabyłem kartę ET4000, którą wrzuciłem do mojego TT (ale polowałem już na nią od dawna ;-) ). Po długiej walce z wrzucaniem sterowników - głównie spowodowanych problemem z działaniem netusbee, zakupiłem nawet wersję "czarną" i ... i tak doopa. Raz na nie wiadomo jak długi czas działa, ale w ostatnich kilku dniach nie miałem tego szczęścia i nie udało mi się przez niego przerzucić sterowników do karty. Na szczęście "na podorędziu" mam jeszcze Mega STE, na którym oba netusbee działają, dzięki czemu mogłem skopiować sterownik w "old fashioned way" - na floppa, potem boot TT i z floppa na HDD. Po długich walkach zadziałało (przeszedłem przez sytuację, że miałem tylko czarno-biały obraz, start z dziwnym śmietnikiem jakby rozdzieloczość 180x100, i różne inne ciekawe przypadki). Koniec końców udało mi się uruchomić magicx jinnee i efekt - muszę przyznać - jest ciekawy. Co prawda nie grzeszy to stabilnością (przy starcie np. mam germański komunikat: "Programm gab zuruck: Basic error (Fehler #-1)" i do wciśnięcia tylko guzik "Abbruch" ale po kliknięciu guzika ładuje się jinnee.app i działa, albo np kliknę dwa razy nie trafiając w ikonkę dysku i dostaję: "Programm gab zuruck: 68000 Exception (Fehler #-69)) ale efekt ogólny mi się podoba. No i właściwie... co dalej? Są jakieś programy graficzne, które wykorzystają tą kartę graficzną? Chociażby jakieś obrazki wyświetlą? Bo pewnie film to raczej mało prawdopodobne bo sprzęt nie był chyba nigdy bardzo popularny.
A druga kwestia - co polecacie na takiej konfiguracji uruchomić? Jinnee to chyba dość leciwy projekt, jeśli dobrze rozumiem to z MagX teoretycznie jest multitasking, ale np. jak się pliki kopiują to nie mogę nic innego klikać dopóki kopiowanie się nie skończy. "Najświeższy" to chyba mint + thing? Czego używacie na TT?

2x Firebee, Atari TT (DE) 4MB ST RAM + ECL2VGA + SCSI2SD + StormTT 64MB + NOVA + ET4000AX, Atari Falcon 030 14MB (FR) + NetUSBee + MIDEX+, Atari MEGA STE 4MB (DE) +UltraSatan Internal, Atari 520 STE 4MB (UK) + UltraSatan + NetUSBee + Gotek FF, Atari 520 ST 512KB (UK) + SF354, Atari 1040 STE 4MB (DE), 2xMiST/1xMiSTer/1xBeePI/Aranym

2

Po pierwsze, podejrzewam ze glównie odpaliles w trybie graficznym w 256 kolorów, bez problemu kazdy program do grafiki rastrowej bedzie wposlpracowal, a jest naprawde sporo z tych starszych, to Chagall, Papilon, PhotoLine czy rozwijany Vision, z przegladarek to polecam Imgview,  ktory poprzez wykorzystanie pluginow mam mozliwosc przegldania ponad 100 rózmych formatów a ostatnia wersja pochodzi z listopada zeszlego roku. Innym program jest rowniez Zview.

Jesli chodzi o system to głównie MiNT + XaAES (ewentulanie MyAES), co do pulpitu to masz praktycznie mozliwosc wykorzystania Teraesk, Jinnee lub wspomiany Thing, a to jaki sobie uruchomisz zalezy co wpiszesz w pliku xaaes.cnf.
Kazdy z tych pulpitów ma swoje wady i zalety, lecz wlasnie wpsomniany Thinh w wersji 1.60 tzw Thing Neo naprawde jest świetny do tego dochodzi odpowiedni pasek zadań tutaj ze swojej strony polecam albo Motosu albo taskber wersji 5 beta 6 oba w najnowszej wersji sa z tego roku. Motosu ma ta zalete ze mozesz wykorzystać ikony w formacie PNG równiez 48 pixelii co przy pracy w wyzszych rozdzielczościach ma znaczenie np 1024x768 czy 1280x1024. Oba maja wbudowany efekt przezroczystości co przy doborze odpowiedniego tła naprawde robi wrażenie.
Takze jest w czym wybierać :)

Falcon CT63, CTPCI + Radeon 9250, napęd MO Fujitsu 230 MB oraz naped Syquest 230 MB, Nagrywarka Yamaha CDRW 2100, Napęd DVD-ROM, Netusbee, Skaner EPSON GT8000/Falcon 030, Ram 14 MB, karta CF 16 GB/Hades 060, CD-ROM, Nagrywarka Yamaha CDR, karta sieciowa, napęd Syquest 44 MB/Atari TT 030; 10 MB ST-Ramu, 64 MB TT-Ramu, Zewnętrzny naped CD-ROM, napęd MO Fujitsu 230 MB, karta graficzna MEGA Vision 300 Netusbee/Atari Jaguar + Skunkboard, Atari 65 XE + SIDE

3

Dzięki za wytyczne, pościągałem część, papilon to nawet komercyjna wersja za 20 euro, no prosze.
Zacząłem walczyć z MINT. Rozumiem, że FreeMINT to właśnie MINT? Ściągnąłem z https://freemint.github.io/ paczuszkę freemint 1.18.0 + XAES, o dziwo udało mi się przerzucić na TT przez netusbee i próbuję go uruchomić na razie bez ET4000. Wrzuciłem mint030.prg do auto i dostałem okrojonego shella, nie podniosło mi żadnego GUI. Pewnie trzeba dokonfigurować w tym jak pisałeś xaes.cnf. Kurcze większość manuali jest w jakimś formacie hyp, a pliki txt mają prawdopodobnie linuxowy koniec linii... Czym edytujecie pliki na samym atari? Próbuję coś ściągnąć z https://www.atariuptodate.de/en/office/edit ale żaden link nie działa..
O jednak znalazłem qed. No nic, dogrywkę zrobię pewnie za tydzień... W każdym razie dzięki za wsparcie :-)

2x Firebee, Atari TT (DE) 4MB ST RAM + ECL2VGA + SCSI2SD + StormTT 64MB + NOVA + ET4000AX, Atari Falcon 030 14MB (FR) + NetUSBee + MIDEX+, Atari MEGA STE 4MB (DE) +UltraSatan Internal, Atari 520 STE 4MB (UK) + UltraSatan + NetUSBee + Gotek FF, Atari 520 ST 512KB (UK) + SF354, Atari 1040 STE 4MB (DE), 2xMiST/1xMiSTer/1xBeePI/Aranym

4

Tak MiNT to obecnie FreeMiNT,, ja sweo czasu instalowalem cały pakiet do sciagniecia z gdzieś z neta o nazwie Easymint to jego zainstalowania musisz posiadac takze partycje EXT2 (LNX na Atari), to jest instalka krok po kroku, wybierasz sobie pakiety ktore chcesz zainstalowac Basic, Net, Lib a nawet Xwindows :), instaluje Ci na partycji linuksowej mnostwo pakietów *.rpm, potem robilem aktualizacje do najnowszego  z jądrem systemu 1-19.
Dla mniej wtajemniczonych mozna sciagnac pakiet VanillaMiNT wersje pod procka 030, rozpakowujesz wgrywasz na partycje C: i masz juz MiNT z XaAES + Teradesk. QED tez jest tam dołączony.
Faktynie najnowsze jądro systemu dokladnie sciagasz z githuba nawet jest z przed 3 dni :)

Falcon CT63, CTPCI + Radeon 9250, napęd MO Fujitsu 230 MB oraz naped Syquest 230 MB, Nagrywarka Yamaha CDRW 2100, Napęd DVD-ROM, Netusbee, Skaner EPSON GT8000/Falcon 030, Ram 14 MB, karta CF 16 GB/Hades 060, CD-ROM, Nagrywarka Yamaha CDR, karta sieciowa, napęd Syquest 44 MB/Atari TT 030; 10 MB ST-Ramu, 64 MB TT-Ramu, Zewnętrzny naped CD-ROM, napęd MO Fujitsu 230 MB, karta graficzna MEGA Vision 300 Netusbee/Atari Jaguar + Skunkboard, Atari 65 XE + SIDE

5

RPM? Czyli to jest coś redhato-pochodne?
Ehh to przerzucanie plików psuje całą zabawę.. od 3 godzin próbuję przywrócić do życia netusbee...
Ściągnąłem już 1.19, ale niestety nie mogę wrzucić żeby sprawdzić czy działa (jak również i parę innych rzeczy).
Chyba będę musiał opracować jakąś inną metodę wymiany dużych plików, ewentualnie przełożę kartę do MegaSTE, tyle że tam mało RAM i ogólnie wolniejsze to wszystko będzie... No i ponoć GAL muszę mieć inny.

6

Tak dokladnie redhat podobne, jesli sie nie myle ąż tak na linuksach się nie znam :)
Tak slyszalem ( i widzialem taką płytę) o tym problemie z netusbee, akurat mam taka plytę główną, gdzie to kompletnie nie występuje.
A powiedz mi w TT masz fizyczny dysk SCSI, a co masz jako pamieć zewnetrzną w Mega STE ?do TT mozesz tez podlaczyc przez ACSI np US, albo ACSI2STM ?

7

W TT wrzuciłem sobie scsi2sd, do MEGA STE wrzuciłem - też do środka - ultrasatana internal od lotharka. Mam też zewnętrznego US i chyba faktycznie tą drogą będę musiał wkońcu pójść... w medze mam już chyba wszystkie literki zajęte na partycje a nie chce mi się go rozkładać, więc pewnie odkurzę STE, które rozłożyłem na części bo miałem nadzieję narysować obudowę. Tak teraz patrzę na schemat TT to faktycznie ma ACSI, jakoś zdawało mi się, że ma tylko SCSI, które wykorzystałem do podłączenia CBXa. Dzięki, spróbuję tą drogą, ale pewnie już za tydzień...

8

OK, to ze masz wykorzystane wszystkie literki na partycjach to tez nie jest problem, jest kilka wyjsc z tego zainstalowanie Magic-a w STE/MSTE, załozenie sobie TOStera do nich 9 i uzycie EMuTOS-a gdzie nie masz ograniczeń do P :), ewentulanie ja tak robilem ze przez BlueSCSI przerzucalem sobie między TT/ Falconem a drugim Falconem wiele danych, zawsze w HDDRIVERZE mozesz sobie tak poustawiac kolejnośc dysków czy wzajemnie przykrywanie sie partycji, mozliwosci jest naprawde multum.
O prosze CBX masz D3 czy D5 ?, fajnie bo ja tez  mam zamiar i cos sie pobawić :)