1

Pracuję nad stacją CA2001, która sprawia kłopoty. Pracuje w miarę poprawnie w gęstości SD. Formatuje, nagrywa i czyta dyskietki w tym formacie i ewentualne problemy zrzucam raczej na karb wieku dyskietek. Ale ma problem DD/ED. Sformatowałem dyskietkę na DD w innej stacji - wczytała ją ale z dużym oporem. Próba formatu (np. DOS-II/D) wygląda tak, że najpierw idzie cały przebieg poprawnie ale przy weryfikacji mam w zasadzie ciągłe błędy F9 (na wyświetlaczu stacji). I nie idzie nic z tym zrobić.

Zmierzyłem prędkość obrotową - narzędzie dla Indusa pokazuje 286.1 rpm czyli teoretycznie w granicy dopuszczalności (według Field Service Manual dla Indusa GT może być 288+/-4) ale jednak nie jest to 288. Mechanika stacji wyczyszczona i nasmarowana, działa bez zarzutu. Głowica czyściutka.

Czy te brakujące 2 rpm mogą rzutować na pracę stacji w wyższych gęstościach? Jeśli raczej nie, na co należy zwrócić uwagę?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

2

A próbowałeś może pokręcić tym powietrznym kondensatorem po lewej stronie stacji?

Ja kiedyś kupiłem stację z komisu i ona miała taki dziwny problem, że nie chciała czytać dyskietek nagrywanych na innych stacjach - pomagało czasem przyduszenie dyskietki ale na 1-2 sektory.
Potem jak otworzyłem stację to zobaczyłem, że ten obrotowy-powietrny kondensator ktoś lutował i pobrudził, jak go wyczyściłem i ponownie przylutowałem to problem zniknął raz na zawsze.

3

Zakładam, że mówimy o tym elemencie na środku oznaczonym VC1.

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=13219

Tutaj wygląda na nieruszany. Przyznam, że boję się go rozregulować bo powrót do właściwego ustawienia, jeśli akurat to jest to, bez wiedzy jak to zrobić (którą nie dysponuję) może być niemożliwy.

Post's attachments

20250912_213122.jpg 134.89 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

4

Jak by się udało na chwilę podmienić napęd z innej CA2001 ułatwiło by to diagnozę czy problem jest w napędzie czy w płycie głównej stacji.

5

To niestety nie teraz. Pod ręką mam tylko LDW. Jakoś po weekendzie może się uda przytargać CA.