1

Pracuję nad stacją CA2001, która sprawia kłopoty. Pracuje w miarę poprawnie w gęstości SD. Formatuje, nagrywa i czyta dyskietki w tym formacie i ewentualne problemy zrzucam raczej na karb wieku dyskietek. Ale ma problem DD/ED. Sformatowałem dyskietkę na DD w innej stacji - wczytała ją ale z dużym oporem. Próba formatu (np. DOS-II/D) wygląda tak, że najpierw idzie cały przebieg poprawnie ale przy weryfikacji mam w zasadzie ciągłe błędy F9 (na wyświetlaczu stacji). I nie idzie nic z tym zrobić.

Zmierzyłem prędkość obrotową - narzędzie dla Indusa pokazuje 286.1 rpm czyli teoretycznie w granicy dopuszczalności (według Field Service Manual dla Indusa GT może być 288+/-4) ale jednak nie jest to 288. Mechanika stacji wyczyszczona i nasmarowana, działa bez zarzutu. Głowica czyściutka.

Czy te brakujące 2 rpm mogą rzutować na pracę stacji w wyższych gęstościach? Jeśli raczej nie, na co należy zwrócić uwagę?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

2 Ostatnio edytowany przez Hans 2004 (Dzisiaj 04:50:43)

A próbowałeś może pokręcić tym powietrznym kondensatorem po lewej stronie stacji?

Ja kiedyś kupiłem stację z komisu i ona miała taki dziwny problem, że nie chciała czytać dyskietek nagrywanych na innych stacjach - pomagało czasem przyduszenie dyskietki ale na 1-2 sektory.
Potem jak otworzyłem stację to zobaczyłem, że ten obrotowy-powietrny kondensator ktoś lutował i pobrudził, jak go wyczyściłem i ponownie przylutowałem to problem zniknął raz na zawsze.

Tak,o ten kondensator chodziło.

3

Zakładam, że mówimy o tym elemencie na środku oznaczonym VC1.

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=13219

Tutaj wygląda na nieruszany. Przyznam, że boję się go rozregulować bo powrót do właściwego ustawienia, jeśli akurat to jest to, bez wiedzy jak to zrobić (którą nie dysponuję) może być niemożliwy.

Post's attachments

20250912_213122.jpg 134.89 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

4

Jak by się udało na chwilę podmienić napęd z innej CA2001 ułatwiło by to diagnozę czy problem jest w napędzie czy w płycie głównej stacji.

5

To niestety nie teraz. Pod ręką mam tylko LDW. Jakoś po weekendzie może się uda przytargać CA.

6 Ostatnio edytowany przez jer (Dzisiaj 06:17:28)

Przy braku odczytu gęstości DD spróbuj delikatnie naciskać wózek głowicy do środka i na zewnątrz. Załapanie odczytu oznacza konieczność skorygowania ustawienia silnika krokowego głowicy. Ale tu na dwoje babka wróży, bo nie wiadomo czy dyskietka DD nagrana była na rozregulowanej stacji, czy twoja jest rozregulowana.

Włącz odczyt dyskietki SD. Zaznacz/zapamiętaj aktualne położenie tego kondensatora, powoli obracaj go w lewo  i jeśli przestanie czytać, to obracaj w prawo aż znów przestanie czytać. Określiłeś w ten sposób "zakres czytania", ustaw kondek w połowie tego zakresu i sprawdź odczyt ED i DD, ewentualnie skoryguj położenie aż będzie OK. Więcej bez oscyloskopu się nie da zrobić.
Regulacje z oscyloskopem opisane są w instrukcji serwisowej stacji 810 lub na dereatari (stopka-Moje www-dereatari).

Spróbuj sformatować dobrą dyskietkę na DD, jeśli się jąka - korekta kondensatora.

Nikt nam lekkiego życia nie obiecywał i słowa dotrzymał.
Moje www

7 Ostatnio edytowany przez perinoid (Dzisiaj 09:14:15)

jer napisał/a:

Więcej bez oscyloskopu się nie da zrobić.
Regulacje z oscyloskopem opisane są w instrukcji serwisowej stacji 810 lub na dereatari (stopka-Moje www-dereatari).

Spróbuj sformatować dobrą dyskietkę na DD, jeśli się jąka - korekta kondensatora.

Oscyloskop posiadam tylko nie wiem, gdzie go "przyłożyć"... Spróbuję jeszcze z tym kondensatorem.

8 Ostatnio edytowany przez perinoid (Dzisiaj 16:10:40)

Dołożę jeszcze dwa obrazki, może one coś podpowiedzą (moje wnioski mogą być nieprawdziwe, ale to zaraz sami ocenicie). Zrobiłem eksperyment. Nagrałem ten sam obraz ATR (SD) na dwóch stacjach, jednej na pewno sprawnej (LDW), z którą nie mam żadnych problemów i tej problematycznej. Następnie zgrałem te obrazy za pomocą Greaseweazle i wrzuciłem na HxC Floppy Emulator w celu podejrzenia, co się udało przeczytać i teraz tak:

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=13220

Ten obrazek pokazuje ścieżkę 30 na dyskietce nagranej na LDW2000. Dyskietka jest rozpoznawana poprawnie, nie ma z nią żadnych problemów.

https://www.atari.org.pl/forum/misc.php?action=pun_attachment&item=13221

Tutaj jest ta sama ścieżka (#30) ale nagrana na CA2001. Widać, że część sektorów nie została nawet poprawnie rozpoznana. Jeśli dobrze odczytuję informację z tych ekranów, LDW nagrywa sygnały w sposób spójniejszy, mają one bardziej jednolite długości. Natomiast w przypadku CA wygląda to tak, jakby sygnały miały dużo większy rozrzut długości. Jeśli mam rację, to może to wynikać albo z fluktuacji prędkości obrotowej (ale nie chce mi się wierzyć, żeby to było to - napęd musiałby chyba drżeć i to w dziwny sposób), albo generowanie impulsów przy nagrywaniu jest zwichrowane. Czyli co, jakiś zegar świruje?

Dodam jeszcze, że na pierwszych ścieżkach dyskietki nagranej przez CA rozrzut jest mniejszy ale też widać, że zapis jest gorszy niż na LDW.

Mogę zupełnie nie mieć racji - jeśli tak to będę wdzięczny za naprostowanie mnie. A teraz zabieram się za kręcenie kondensatorem.

[Edit]
Próby manipulacji kondensatorem nic nie zmieniły na pozytywnie :-(

Post's attachments

d1_30.jpg 528.96 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

d2_30.jpg 563.77 kb, nikt jeszcze nie pobierał tego pliku. 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

9

Dla 1050 Kolejność regulacji jest następująca:

Rozmontować obudowę, wyjąć elektronikę wraz z podłączonym napędem i ustawić bokiem na płytce izolacyjnej. Zdemontować osłonę z dziurkowanej blachy. Podłączyć zasilanie i przewód SIO oraz włączyć stację.
Na punkty TP7 i TP8 obok kontrolera 2793 nałożyć zworę.
Za pomocą kondensatora nastawnego C36 ustawić okres fali prostokątnej T w punkcie TP10 na 8 msek, co odpowiada częstotliwości VCO=125kHz
Za pomocą potencjometru nastawnego VR3 ustawić szerokość impulsu odczytu (Read Pulse Width) na 1/8 T, czyli 1msek w punkcie TP9.
Za pomocą potencjometru nastawnego VR5 ustawić szerokość impulsu zapisu (Write Pulse Width) na 1/16 T, czyli 0,5msek w punkcie TP9.
Zdjąć zworę, włożyć dyskietkę testową (w pojedynczej gęstości) i włączyć komputer. Gdy odczyt jest prawidłowy - sprawdzić działanie przy rozszerzonej gęstości. Gdy stacja się zacina przy czytaniu - delikatnie skorygować ustawienie kondensatora C36.
Sprawdzić formatowanie dyskietki w obydwu gęstościach (np. pod DOS 2.5). Gdy występują błędy - delikatnie skorygować ustawienie kondensatora C36.
Sprawdzić ustawienie czasu trwania impulsów RPW i WPW względem VCO (pkt 4 i 5).

UWAGA: Częstotliwość VCO zależy od poziomu logicznego na pinie 37 kontrolera WD2793/97. Przy stanie wysokim odpowiadającym gstości pojedynczej (format FM) częstotliwość ta wynosi 125kHz, przy stanie niskim (gęstość średnia lub podwójna - format MFM) częstotliwość ta wynosi 250kHz. Stacja domyślnie ustawia się na FM.

Kolejność dla CA2001/LDW jest taka sama, tyle, że punkty testowe inaczej się nazywają. Weź schemat 1050 i obejrzyj do których pinów kontrolera są podłączone punkty testowe. Do tych samych pinów kontrolera są podłączone punkty w CA2001 i LDW, tyle, że inaczej się nazywają i są na złączu P6.

Moje www

10

jer napisał/a:

Za pomocą potencjometru nastawnego VR5 ustawić szerokość impulsu zapisu (Write Pulse Width) na 1/16 T, czyli 0,5msek w punkcie TP9.

Tu chyba powinien być TP11.

Ustawiłem wszystko zgodnie z twoją instrukcją - niestety, nie pomogło :-( Nic się nie zmieniło.

Ale zauważyłem coś, czego nie rozumiem.
- Otóż ustawiam na gęstości pojedynczej - czyli 125kHz (2ms), RPW 1/8T(1ms), WPW 1/16T(0.5ms). Po sprawdzeniu SD czyta poprawnie i formatuje dyskietkę.
- Potem przestawiam stację na DD, zakładam zworkę i teraz zgodnie z opisem VCO jest 250kHz (1ms), RPW jest 1/8T (0.5ms) ale WPW pozostaje na 0.5ms. Nic się tu nie zmienia. To nie powinno przeszkadzać w odczycie, jeśli dobrze rozumiem - no ale jest inaczej jak w instrukcji. I teraz nie rozumiem czy to jest poprawnie czy nie :-/

Przy okazji, może ktoś kiedyś będzie szukał - w przypadku CA2001 wszystkie punkty pomiarowe są na złączu P6, przy czym:
- pin 1 (H) odpowiada TP7,
- pin 2 (R2-25) odpowiada TP11,
- pin 3 (GND) odpowiada TP8,
- pin 4 (R1-15) odpowiada TP9,
- pin 5 (C1-4) odpowiada TP10.
Proces regulacji tej stacji jest bardzo przyjemny bo wystarczy zdjąć obudowę i nie trzeba niczego więcej rozkręcać, wszystko jest dostępne.

11 Ostatnio edytowany przez jer (Dzisiaj 20:14:07)

Z tego wynika, że trzeba test zacząć ab ovo.
1. Sprawdzić RPM dyskietki (288/sek) przez dłuższy czas. Regulować potencjometrem na spodzie napędu Może być widoczna tylko dziurka na wkrętak.
2. Czy wózek głowicy nie ma luzów a silnik krokowy pewnie trzyma (wózek głowicy jest w miarę sztywno nad ścieżką).
3. Sprawdzić TR00 sensor
4. Sprawdzić czy głowica trafia na środek ścieżek (oscyloskop na pin16 lub 17 układu U2 MC3470). Naciskać delikatnie wózek głowicy do środka i na zewnątrz. Ustawić na maksymalny sygnał delikatnie obracając silnik krokowy głowicy.
5. Sprawdzić sygnał OUT na pinie 10 U2. Powinny być widoczne sektory jako grupy impulsów.

Potem dopiero bawić się strojeniem kontrolera.

Moje www