26

Dziękuję Laborancie tak zrobie..powyciągam po jednym układzie i będę patrzył czy są jakieś zmiany.
Kurcze to jest dziwna sytuacja...nikt w nim nie grzebał był za gablotką..chciałem go uruchomić i tu taka sytuacja..
O dziwo,że jak włączam STE to sygnał z tv przełącza się na euroscart jest czarny ekran i dosłownie  zaraz na ułamek sekundy jest krótki rozbłysk..i to za każdym razem jak znów włącze STE to przełączy z tv na sygnał z euroscart jest czarny ekran i przez ułamek sekundy ten krótki błysk coś jak flesh z lampy ale bardzo krótki.I już potem się nie powtarza.Może to jest jakiś punkt zaczepienia?

27

Podsumujmy:
- RAM w drugiej płycie działa.
- ROM w drugiej płycie działa.
- CPU, GLUE, MMU - w drugiej płycie działają.
- Shifter działa bo daje obraz i w drugiej płycie działa.
Czy coś pominąłem? Ewentualnie coś za dużo, co nie zostało sprawdzone? Jeśli wszystko się zgadza to niestety ale trzeba sprawdzić logikę płyty głównej. Jeszcze jest kilka kości, które mogą blokować linie sygnałowe. Przydałby się cart diagnostyczny, może by odpalił - ale też niekoniecznie. No, nikt się na łatwo niestety nie umawiał...

Obejrzałeś płytę od spodu, czy nie ma jakichś mechanicznych uszkodzeń?

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

28 Ostatnio edytowany przez skofrant (Wczoraj 14:39:33)

perinoid napisał/a:

Podsumujmy:
- CPU GLUE, MMU - w drugiej płycie działają.
Czy coś pominąłem? Ewentualnie coś za dużo, co nie zostało sprawdzone? Jeśli wszystko się zgadza to niestety ale trzeba sprawdzić logikę płyty głównej. Jeszcze jest kilka kości, które mogą blokować linie sygnałowe. Przydałby się cart diagnostyczny, może by odpalił - ale też niekoniecznie. No, nikt się na łatwo niestety nie umawiał...

Obejrzałeś płytę od spodu, czy nie ma jakichś mechanicznych uszkodzeń?

Potwierdzam:
To:
- CPU - w drugiej płycie działają.
- Blitter w drugiej płycie działa.

Co do :
GLUE, MMU to jedyny u mnie układ wlutowany na dwóch egzemplarzach STE więc nie wiem czy jestem wstanie bez oscyloskopa go sprawdzić multimetrem.To rozumiem,że ten 144 pinowy uklad trzeba sprawdzić? Poza nim które układy trzeba jeszcze sprawdzić?
Mogę prosić o zdjęcie które uklady sprawdzić i które piny układów?
Ok sprawdzę też pod spodem płytę główną.ale jak wspominałem nikt w niej nic nie grzebał.
Płytę główną mam w rewizji 5.1

29

skofrant napisał/a:

GLUE, MMU to jedyny u mnie układ wlutowany na dwóch egzemplarzach STE więc nie wiem czy jestem wstanie bez oscyloskopa go sprawdzić multimetrem.To rozumiem,że ten 144 pinowy uklad trzeba sprawdzić? Poza nim które układy trzeba jeszcze sprawdzić?
Mogę prosić o zdjęcie które uklady sprawdzić i które piny układów?

Obawiam się, że ja tu więcej nie podpowiem. Nie mam pomysłu, co mógłbyś jeszcze posprawdzać mając jedynie zwykły miernik oprócz sprawdzania ciągłości sygnałów według schematu - chociażby połączenia między ROM-ami a CPU. Ale obstawiam, że to nic nie da. Przydałby się oscyloskop i porównanie z działającą płytą - sporo roboty.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.