126

Odpal Yoompa czy coś innego co faktycznie używa drugiego Pokeya (jakieś demo) - wtedy powinieneś usłyszeć różnice w stereo.

grzybson/SSG^NG

127 Ostatnio edytowany przez haynor (2025-12-15 22:38:13)

Tak właśnie podejrzewałem :)

EDIT.

Odpaliłem kilka produkcji i faktycznie słychać różnicę. Niestety kart zafundował mi też niespodziankę - czasami samoistnie odłącza się stereo z gniazda jack i słychać dźwięk w TV. Boulder Dash już w drugim poziomie tak się zachowywał.

128

Ja mam akurat SUBCART-a w maszynie gdzie jest też klasyczne stereo na 2 pokeyach, więc używam SUB-a tylko jako covox (na słuchawkach). Stereo pokey zaś idzie na wieżę i kolumny. Zafrasowaliście mnie i z ciekawości pooglądałem i posłuchałem parę dem i yoompa tak przez klasyczne stereo jak i subcarta na wieży i właściwie nie widzę żadnej różnicy. Gdyby ktoś mi to włączył i nie powiedział z czego jest dźwięk, to bym raczej nie odgadł.

Może nie wiem na co zwrócić uwagę, albo to jakieś niedostrzegalne dla mnie niuansy.

129 Ostatnio edytowany przez haynor (2025-12-15 23:02:53)

Demo Rewind 2 ma stereo - https://youtu.be/o3O-dEedVjQ?t=446

130 Ostatnio edytowany przez laborant (2025-12-16 12:08:01)

No własnie Rewind2 oglądałem, Gene Lamersów, Unleashed, coś tam jeszcze ze starszych gdzie jest stereo potrzebne.

EDIT: Rewind2 jest tak długie, że przez pierwsze 10 obejrzeń odkrywałem jakąś kolejną część, której wydawało się, że poprzednio na pewno nie było, bo uszła uwadze.

EDIT2: chyba rozmawialiśmy o różnych sprawach. Ja zrozumiałem, że o tym, czy jest różnica w brzmieniu między stereo z SUB-a a klasycznym stereo na 2 pokeyach. U mnie nie zaobserwowałem, oba brzmią bardzo dobrze i jak dla mnie identycznie.
A Wy mieliście na myśli róznicę między dźwiękiem mono a stereo.

131

https://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=20358

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

132

Posłuchałem jeszcze na swoim sprzęcie Draconusa, Extirpatora, Zybexa po parę razy pod rząd na przemian ze stereo pokeya i z SUB-a. Na wieży przez wzmacniacz nie znajduję żadnych różnic. SUB daje minimalnie głośniejszy sygnał.

Na nagraniach porównawczych dla mnie też nie ma istotnych różnic. Słuchałem po parę razy na dwóch sprzętach przez dwie pary słuchawek. W wypadku IK w nagraniu B w ostatnich 10 sekundach słychać coś, co mógłbym uznać za zniekształcenia, ale nagranie A się kończy te 10 sekund wcześniej i nie ma jak porównać.  W cyberpunk A słychać, że źródło jest o promil cichsze, a w chwili ciszy która zapada w pierwszych sekundach nagrania o promil mniej zaszumione od wersji B. Potem dźwięk identyczny.

Pozostałe jeśli się różnią, to w tak nikłym stopniu, że ja tego nie dostrzegam. Dla mnie to jak jedno CD puszczone na zestawie dobrej klasy marki X za 900$ kontra analogiczny zestaw marki Y za 899$. Dodatkowo obie marki należą do jednej firmy i różnią się głównie nazwą i obudową. Róznice istnieją raczej w umyśle słuchającego.

Może mi słoń na ucho nadepnął, ale nie będę wkręcał sobie na siłę, że odbieram jakąś różnicę.