Najwyraźniej chodzi o "zewnętrzne modyfikacje". A środek można potraktować chociażby dynamitem.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Gearlynx 1.2.13 Ukazała się aktualizacja Gearlynx, emulatora przenośnej konsoli Atari Lynx.
RM 800XL: Zdjęcia nowej płyty głównej Revive Machines prezentuje rewizję 2.0 płyty głównej i przygotowuje linię montażową RM 800XL.
Nowe narzędzie PokeyForge dla RMT PokeyForge pozwala na wygodny przegląd, edycję i zarządzanie instrumentami w formacie .RTI
Nowy szybki interfejs od Mono i Pancio Twórcy pracują nad rewolucyjnym urządzeniem szeregowym wykorzystującym port SIO.
Zestaw skilli dla LLM od Ilmenita Ilmenit udostępnił narzędzia wspierające modele językowe w pisaniu kodu na 8-bitowe komputery Atari.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » IDE Plus w nowej wersji.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Najwyraźniej chodzi o "zewnętrzne modyfikacje". A środek można potraktować chociażby dynamitem.
U mnie nie da się na PC pod windows sformatować partycji FAT16 na karcie CF której używam jako dysku. Już samo włożenie karty do czytnika i podłączenie do PC z windows powoduje , że partycje przestają być widziane na Atari. FDISK pokazuje, że kartę trzeba dopiero podzielić na partycje. Dosłownie podłączam czytnik do PC i odłączam go - i już nie mam partycji Atari. Magia windows.
Spróbowałbym pod linuksem gdybym potrzebował tę partycję FAT16, ale dam sobie z tym spokój. Dane i tak przerzucam sio2pc, nie chce mi się wyciągać karty.
Sam interfejs działa świetnie. Radość.
Musisz w fdisk na Atari najpierw odpowiednio przygotować kartę. Zainicjuj kartę i załóż partycję EXTERNAL, zapisz, załóż partycje APT, zapisz, weź tę kartę do czytnika do PC i wykonaj format (fat16). Powinno wykonać format tylko części przydzielonej z poziomu Atari. Nigdy nie było z tym problemu.
Może przyczyną jest to, że nie zapisałem po utworzeniu External, a dopiero na końcu, jak skonfigurowałem wszystkie. Wieczorem zgram sobie dane które już zdążyłem wrzucić na partycję i zrobię tak jak napisałeś. Dziękuję za wskazówkę.
Generalnie już po krótkiej zabawie IDE+ widzę, że to jest wyższa kultura Atarowości.
W porządku wygląda to przyzwoicie,ale spójrz taśma jednak wystaje z obudowy...nie dało się zrobic w ten sposób że karta SD lub CF jest schowana wewnątrz obudowy tak aby nie trzeba było nic wyprowadzać z obudowy Atarynki.
Czekaj nie zauważyłem,że jest podpięta karta CF....no dobrze a nie dałoby się w jakiś sposób w całości schować tą taśmę IDE?Wtedy było by perfekcyjnie:-)
Najlepiej byłoby wydrukować w 3D z kremowego filamentu jakąś wypukłą klapkę, którą można by wpiąć, jak oryginalną osłonę PBI. Wyglądałoby jakby "Atari tak chciało". :)
A jeśli mam na AVG partycje zrobione pod Sparta
i chciałbym przenieść dane na nowy dysk, to wystarczy zmieniać litery dysków i tak
aby nie było kolizji z nowym dyskiem?
Musisz sprawdzić, ale tak właśnie to powinno zadziałać.
skofrant napisał/a:W porządku wygląda to przyzwoicie,ale spójrz taśma jednak wystaje z obudowy...nie dało się zrobic w ten sposób że karta SD lub CF jest schowana wewnątrz obudowy tak aby nie trzeba było nic wyprowadzać z obudowy Atarynki.
Czekaj nie zauważyłem,że jest podpięta karta CF....no dobrze a nie dałoby się w jakiś sposób w całości schować tą taśmę IDE?Wtedy było by perfekcyjnie:-)Najlepiej byłoby wydrukować w 3D z kremowego filamentu jakąś wypukłą klapkę, którą można by wpiąć, jak oryginalną osłonę PBI. Wyglądałoby jakby "Atari tak chciało". :)
albo obudowę dla dysku na podstawie Atari 1064. Sobie taką zrobiłem ale dla wersji E, bo J już mam w środku wbudowane :)
Simius napisał/a:Najlepiej byłoby wydrukować w 3D z kremowego filamentu jakąś wypukłą klapkę, którą można by wpiąć, jak oryginalną osłonę PBI. Wyglądałoby jakby "Atari tak chciało". :)
albo obudowę dla dysku na podstawie Atari 1064. Sobie taką zrobiłem ale dla wersji E, bo J już mam w środku wbudowane :)
W pewnym sensie to mogłoby dobrxe wyglądać...ale jest jedno ale.
Taką zaślepkę musiałby ktoś jeszcze zaprojektować:-]
Dysk pod Sparta działa. Dziękuję za pomoc. Jedynie co zauważyłem, że partycja EXT FAT16 nie może być jako partycja DO: bo sparta jej nie widzi. Stąd pytanie dlaczego? Widzi natomiast DN:
Dysk pod Sparta działa. Dziękuję za pomoc. Jedynie co zauważyłem, że partycja EXT FAT16 nie może być jako partycja DO: bo sparta jej nie widzi. Stąd pytanie dlaczego? Widzi natomiast DN:
Pewnie O: jest maskowane przez ramdysk, który SDX sobie tam domyślnie zakłada. Żeby to zmienić, trzeba ułożyć własny CONFIG.SYS, instrukcja jest w rozdziale bodaj 8 pt. "Configuring your system" instrukcji użytkownika (User's Guide), o tu: https://sdx.atari8.info/index.php?show=en_docs
Do mnie również dotarła przesyłka. Wszystko działa, nawet biosy zaktualizowane :). Dziękuję.
Niestety sama przyjemność, czyli partycjonowanie i instalacja softu dopiero po "długim" weekendzie.
PS Jak rozumiem z dokumentacji, uruchamianie ATRów jedynie z partycji SDX (czyli w praktyce skopiowanie na partycję FAT16, stamtąd na partycję SDX i dopiero)?
No niestety. Też się z tym borykam. Ale fajnie, że w tej wersji jest przycisk do swapowania i można kilka obrazów na raz zamapować. Strasznie mi tego brakuje w wersji 1200XL. Ale trudno.
Muszę jeszcze pomyśleć o jakimś RAMie do środka, bo na razie korzystałem z rozszerzenia w SUBcarcie. Obie rzeczy razem nie zadziałają :) Biję się z myślami - U1MB, ACID 8MB czy może jednak jakoś "staroszkolnie", po Pasiowemu ;)
To acidowe 8MB działa całkiem przyjemnie i jest proste w instalacji. Jakby co - służę recenzją.
Też polecam ACIDa 8MB, proste u szybkie w montażu. Polecam jedynie aktualizować firmware.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » IDE Plus w nowej wersji.
Wygenerowano w 0.024 sekund, wykonano 58 zapytań