Najwyraźniej chodzi o "zewnętrzne modyfikacje". A środek można potraktować chociażby dynamitem.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Cannon Fodder STE WIP #2 Krzysztof Jarzyna prezentuje nową wersję rozwojową kultowej gry Cannon Fodder dla Atari STE.
Wolfenstein 3D dla Atari z VBXE Pierwsze szczegóły oraz wersja testowa Wolfensteina 3D wykorzystującego układ VBXE.
Gopher2600 0.56.1 Najnowsza wersja Gopher2600 wprowadza wsparcie dla devcard Atari 7800 oraz liczne poprawki.
Gearlynx 1.2.13 Ukazała się aktualizacja Gearlynx, emulatora przenośnej konsoli Atari Lynx.
RM 800XL: Zdjęcia nowej płyty głównej Revive Machines prezentuje rewizję 2.0 płyty głównej i przygotowuje linię montażową RM 800XL.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » IDE Plus w nowej wersji.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Najwyraźniej chodzi o "zewnętrzne modyfikacje". A środek można potraktować chociażby dynamitem.
U mnie nie da się na PC pod windows sformatować partycji FAT16 na karcie CF której używam jako dysku. Już samo włożenie karty do czytnika i podłączenie do PC z windows powoduje , że partycje przestają być widziane na Atari. FDISK pokazuje, że kartę trzeba dopiero podzielić na partycje. Dosłownie podłączam czytnik do PC i odłączam go - i już nie mam partycji Atari. Magia windows.
Spróbowałbym pod linuksem gdybym potrzebował tę partycję FAT16, ale dam sobie z tym spokój. Dane i tak przerzucam sio2pc, nie chce mi się wyciągać karty.
Sam interfejs działa świetnie. Radość.
Musisz w fdisk na Atari najpierw odpowiednio przygotować kartę. Zainicjuj kartę i załóż partycję EXTERNAL, zapisz, załóż partycje APT, zapisz, weź tę kartę do czytnika do PC i wykonaj format (fat16). Powinno wykonać format tylko części przydzielonej z poziomu Atari. Nigdy nie było z tym problemu.
Może przyczyną jest to, że nie zapisałem po utworzeniu External, a dopiero na końcu, jak skonfigurowałem wszystkie. Wieczorem zgram sobie dane które już zdążyłem wrzucić na partycję i zrobię tak jak napisałeś. Dziękuję za wskazówkę.
Generalnie już po krótkiej zabawie IDE+ widzę, że to jest wyższa kultura Atarowości.
W porządku wygląda to przyzwoicie,ale spójrz taśma jednak wystaje z obudowy...nie dało się zrobic w ten sposób że karta SD lub CF jest schowana wewnątrz obudowy tak aby nie trzeba było nic wyprowadzać z obudowy Atarynki.
Czekaj nie zauważyłem,że jest podpięta karta CF....no dobrze a nie dałoby się w jakiś sposób w całości schować tą taśmę IDE?Wtedy było by perfekcyjnie:-)
Najlepiej byłoby wydrukować w 3D z kremowego filamentu jakąś wypukłą klapkę, którą można by wpiąć, jak oryginalną osłonę PBI. Wyglądałoby jakby "Atari tak chciało". :)
A jeśli mam na AVG partycje zrobione pod Sparta
i chciałbym przenieść dane na nowy dysk, to wystarczy zmieniać litery dysków i tak
aby nie było kolizji z nowym dyskiem?
Musisz sprawdzić, ale tak właśnie to powinno zadziałać.
skofrant napisał/a:W porządku wygląda to przyzwoicie,ale spójrz taśma jednak wystaje z obudowy...nie dało się zrobic w ten sposób że karta SD lub CF jest schowana wewnątrz obudowy tak aby nie trzeba było nic wyprowadzać z obudowy Atarynki.
Czekaj nie zauważyłem,że jest podpięta karta CF....no dobrze a nie dałoby się w jakiś sposób w całości schować tą taśmę IDE?Wtedy było by perfekcyjnie:-)Najlepiej byłoby wydrukować w 3D z kremowego filamentu jakąś wypukłą klapkę, którą można by wpiąć, jak oryginalną osłonę PBI. Wyglądałoby jakby "Atari tak chciało". :)
albo obudowę dla dysku na podstawie Atari 1064. Sobie taką zrobiłem ale dla wersji E, bo J już mam w środku wbudowane :)
Simius napisał/a:Najlepiej byłoby wydrukować w 3D z kremowego filamentu jakąś wypukłą klapkę, którą można by wpiąć, jak oryginalną osłonę PBI. Wyglądałoby jakby "Atari tak chciało". :)
albo obudowę dla dysku na podstawie Atari 1064. Sobie taką zrobiłem ale dla wersji E, bo J już mam w środku wbudowane :)
W pewnym sensie to mogłoby dobrxe wyglądać...ale jest jedno ale.
Taką zaślepkę musiałby ktoś jeszcze zaprojektować:-]
Dysk pod Sparta działa. Dziękuję za pomoc. Jedynie co zauważyłem, że partycja EXT FAT16 nie może być jako partycja DO: bo sparta jej nie widzi. Stąd pytanie dlaczego? Widzi natomiast DN:
Dysk pod Sparta działa. Dziękuję za pomoc. Jedynie co zauważyłem, że partycja EXT FAT16 nie może być jako partycja DO: bo sparta jej nie widzi. Stąd pytanie dlaczego? Widzi natomiast DN:
Pewnie O: jest maskowane przez ramdysk, który SDX sobie tam domyślnie zakłada. Żeby to zmienić, trzeba ułożyć własny CONFIG.SYS, instrukcja jest w rozdziale bodaj 8 pt. "Configuring your system" instrukcji użytkownika (User's Guide), o tu: https://sdx.atari8.info/index.php?show=en_docs
Do mnie również dotarła przesyłka. Wszystko działa, nawet biosy zaktualizowane :). Dziękuję.
Niestety sama przyjemność, czyli partycjonowanie i instalacja softu dopiero po "długim" weekendzie.
PS Jak rozumiem z dokumentacji, uruchamianie ATRów jedynie z partycji SDX (czyli w praktyce skopiowanie na partycję FAT16, stamtąd na partycję SDX i dopiero)?
No niestety. Też się z tym borykam. Ale fajnie, że w tej wersji jest przycisk do swapowania i można kilka obrazów na raz zamapować. Strasznie mi tego brakuje w wersji 1200XL. Ale trudno.
Muszę jeszcze pomyśleć o jakimś RAMie do środka, bo na razie korzystałem z rozszerzenia w SUBcarcie. Obie rzeczy razem nie zadziałają :) Biję się z myślami - U1MB, ACID 8MB czy może jednak jakoś "staroszkolnie", po Pasiowemu ;)
To acidowe 8MB działa całkiem przyjemnie i jest proste w instalacji. Jakby co - służę recenzją.
Też polecam ACIDa 8MB, proste u szybkie w montażu. Polecam jedynie aktualizować firmware.
Drobna uwaga: złącze do 800XL mogłoby być wlutowane nieco głębiej. Opiera się bocznymi wpustami o płytkę i przez to nie dochodzi do niej - jest szpara między złączem a płytką. Po podłączeniu do XE ten milimetr luzu powoduje lekkie podniesienie komputera, a to oznacza, że ciężar spoczywa na gnieździe w komputerze, zamiast na nóżkach.
Może warto rozważyć ścięcie tych wpustów, skoro nie są wykorzystane?
złącze do 800XL mogłoby być wlutowane nieco głębiej. Opiera się bocznymi wpustami o płytkę i przez to nie dochodzi do niej - jest szpara między złączem a płytką. Po podłączeniu do XE ten milimetr luzu powoduje lekkie podniesienie komputera
Też to zauważyłem. W XE jest ten kłopot, że istnieją dwie odmiany: jedna na nóżkach wyższych, a druga na niższych. Mam akurat obie.
W IDE+ rev. D rozwiązywałem to podkładając technologiczną kartę płatniczą (zużytą) pod interfejs, żeby, wetknięty do komputera z wyższymi nóżkami, nie wisiał w powietrzu. Teraz, przy nowej wersji wetkniętej do tego samego komputera, muszę dwie takowe karty podkładać pod tylne nóżki Atari.
PS Jak rozumiem z dokumentacji, uruchamianie ATRów jedynie z partycji SDX (czyli w praktyce skopiowanie na partycję FAT16, stamtąd na partycję SDX i dopiero)?
tylko fat16, jeśli chcesz taką partycję czytać z poziomu SDX. Piszę, bo na fotce masz zaznaczony FAT32 32;)
Drakon napisał/a:PS Jak rozumiem z dokumentacji, uruchamianie ATRów jedynie z partycji SDX (czyli w praktyce skopiowanie na partycję FAT16, stamtąd na partycję SDX i dopiero)?
Piszę, bo na fotce masz zaznaczony FAT32 32;)
Że 16 to wiem, odpaliłem fdiska tylko po to, żeby sprawdzić, czy kartę wykrywa poprawnie :).
@Simius - czy można jeszcze dopisać się do listy chętnych?
Można
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » IDE Plus w nowej wersji.
Wygenerowano w 0.064 sekund, wykonano 82 zapytań