Witam,

Mam problem z ustawieniem sensora tak aby dizałał prawidłowo. Mója stacja 1050 wydaje się byćsprawna jednak nie trafia na wszystkich dyskietkach (nagranych na CA-2001) na poczatek i daje powtarzający sięboot error. Przy czym jest kilka sztuk gdzie daje rede ale to może 10%. Wiem że można ten sensor ustawić poprzez diagnostic disc 1050  wgrany za pomocą np SIO2SD. tak też zrobiłem i próbowałem według instrukcji trastawiać ten czujnik luzując te śrubki ale efekt tego mizerny. Jest moze jakiś sensowny poradnik najlepiej film instruktażowy jak to dobrze zrozbić ? Aha dodam że robie to na dyskietce sformatowanej przez CA-2001 w sumie mmoje wszystkie dyski były nagrywane na CA ... chciałbym je móc odpalić też na 1050. I jeszcze jedno ustawiłem też prędkość obrotów więc to nie powinien być problem.

Pozdrawiam serdecznie,
Marcin

2

Które śrubki luzowałeś? Mocujące silnik krokowy wózka głowicy czy sam czujnik? Przestawienie samego czujnika może nic nie dać, co najwyżej stacja ci przeskoczy o ścieżkę w tę czy tamtą stronę. Precyzyjnie się to reguluje luzując śrubki pozycjonujące silnik krokowy i to niestety jest zabawa.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3 Ostatnio edytowany przez marcin.gruszecki (Dzisiaj 23:20:33)

perinoid napisał/a:

Które śrubki luzowałeś? Mocujące silnik krokowy wózka głowicy czy sam czujnik? Przestawienie samego czujnika może nic nie dać, co najwyżej stacja ci przeskoczy o ścieżkę w tę czy tamtą stronę. Precyzyjnie się to reguluje luzując śrubki pozycjonujące silnik krokowy i to niestety jest zabawa.

Kurde to ja p rzeczytałem gdzieś że te dwie przy czujniku i te luzowałem. oczywiście nic to nie dało co więcej grzebanie przy tym sprawiło że późnmiej jak mieżyłem obroty to mi ich w ogóle nie łapało tzn. pokazywało 0. Później znowu zaskoczyły (obroty to ustawiłem ale już nie dało się tak precyzyjnie jak za pierrwszym razem) Za każdym razem gdy dotykałem czujnika to później obrotów mi system nie łapał i pokazywało 0 pomimo że były normalne tzn stacja pracowala a wrzeciono kręciło. A krokowy kiedyś ustawiałem w 1541 więc wiem że to cięzkie jest ale nie mam doświadczenia z 1050 i materiałów dokłądnie na to nie mogę znaleźć (w sensie jakieś video na YT)