Witam,

Mam problem z ustawieniem sensora tak aby dizałał prawidłowo. Mója stacja 1050 wydaje się byćsprawna jednak nie trafia na wszystkich dyskietkach (nagranych na CA-2001) na poczatek i daje powtarzający sięboot error. Przy czym jest kilka sztuk gdzie daje rede ale to może 10%. Wiem że można ten sensor ustawić poprzez diagnostic disc 1050  wgrany za pomocą np SIO2SD. tak też zrobiłem i próbowałem według instrukcji trastawiać ten czujnik luzując te śrubki ale efekt tego mizerny. Jest moze jakiś sensowny poradnik najlepiej film instruktażowy jak to dobrze zrozbić ? Aha dodam że robie to na dyskietce sformatowanej przez CA-2001 w sumie mmoje wszystkie dyski były nagrywane na CA ... chciałbym je móc odpalić też na 1050. I jeszcze jedno ustawiłem też prędkość obrotów więc to nie powinien być problem.

Pozdrawiam serdecznie,
Marcin

2

Które śrubki luzowałeś? Mocujące silnik krokowy wózka głowicy czy sam czujnik? Przestawienie samego czujnika może nic nie dać, co najwyżej stacja ci przeskoczy o ścieżkę w tę czy tamtą stronę. Precyzyjnie się to reguluje luzując śrubki pozycjonujące silnik krokowy i to niestety jest zabawa.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

3 Ostatnio edytowany przez marcin.gruszecki (2026-06-21 23:20:33)

perinoid napisał/a:

Które śrubki luzowałeś? Mocujące silnik krokowy wózka głowicy czy sam czujnik? Przestawienie samego czujnika może nic nie dać, co najwyżej stacja ci przeskoczy o ścieżkę w tę czy tamtą stronę. Precyzyjnie się to reguluje luzując śrubki pozycjonujące silnik krokowy i to niestety jest zabawa.

Kurde to ja p rzeczytałem gdzieś że te dwie przy czujniku i te luzowałem. oczywiście nic to nie dało co więcej grzebanie przy tym sprawiło że późnmiej jak mieżyłem obroty to mi ich w ogóle nie łapało tzn. pokazywało 0. Później znowu zaskoczyły (obroty to ustawiłem ale już nie dało się tak precyzyjnie jak za pierrwszym razem) Za każdym razem gdy dotykałem czujnika to później obrotów mi system nie łapał i pokazywało 0 pomimo że były normalne tzn stacja pracowala a wrzeciono kręciło. A krokowy kiedyś ustawiałem w 1541 więc wiem że to cięzkie jest ale nie mam doświadczenia z 1050 i materiałów dokłądnie na to nie mogę znaleźć (w sensie jakieś video na YT)

4

A-ten... Te dyskietki zapisane w CA2001, to w której gęstości sformatoweane? Tak dla pewności zapytuję.

Moje skany czasopism i książek z epoki: https://chomikuj.pl/uicr0Bee ; https://archive.org/details/@uicr0bee
Potrzebujesz dyskietki? Proszę: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887
<-- Kontakt prywatny proszę przez "E-mail", a nie "PW".

5 Ostatnio edytowany przez marcin.gruszecki (2026-06-22 12:29:29)

uicr0Bee napisał/a:

A-ten... Te dyskietki zapisane w CA2001, to w której gęstości sformatoweane? Tak dla pewności zapytuję.

DD. Czy ta dyskietka testująca powinna być w Single Destiny ?

6

Oczywiście. Stacja 1050 nie umie czytać formatu DD. Chyba, że ma turbo ale i wtedy do kontroli prędkości należy używać formatu SD 90KB.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

7 Ostatnio edytowany przez marcin.gruszecki (2026-06-22 13:00:19)

perinoid napisał/a:

Oczywiście. Stacja 1050 nie umie czytać formatu DD. Chyba, że ma turbo ale i wtedy do kontroli prędkości należy używać formatu SD 90KB.

OMG co za fo-pa z mojej strony. Ogarne SD na CA-2001 i dam znać po testach co udało mi sie zepsuć na 1050 :(
Człowiek mozolnie zdobywa wiedze na własnych błędach .....

8

Wiele nie popsułeś. Ustawienie sensora ścieżki zerowej to akurat pikuś. Ważne, że nie kręciłeś silnikiem krokowym. Właściwa dyskietka i zaraz się okaże, że stacji nic nie doskwierało ;-)

perinoid napisał/a:

Wiele nie popsułeś. Ustawienie sensora ścieżki zerowej to akurat pikuś. Ważne, że nie kręciłeś silnikiem krokowym. Właściwa dyskietka i zaraz się okaże, że stacji nic nie doskwierało ;-)

NO własnie ruszyłem go za nim sięwyjasniło z dyskietkami i teraz już nie wiem od czego zacząć ot ogarniać. Sformatowałem sobie dyskietkę SD na CA-2001 i zapuszczałem 1050 Disk Diagnostic. najlepsze co udało mi się ustawić to że łapie track 0 i jest false przy krokach silnika i prędkości albo łapie prędkość i jest false przy krokach i ścieżce 0. Reszta jest ok. siedziałem nad tym kilka godzin ręcznie naprawde ciężko. jest może jakiś krok po kriooku jak przywracać do zycia takie przypadki ?

Pozdrawiam wściekły na siebie bo w gorącej wodzie kąpany !!!

hej,

Napociłem się grubo ale krokowy ruszył i od razu też prędkość zaczeła łapać za każdym razem tylko dalej problem z track 00 - złapie raz na 2/3 razy. Wszystko to pokazuje mi sięw w teście 1 programu "1050 Disk Diagnostic". Ogólnie sporo mi pomogła ta strona

https://www.atarihq.com/atcomp/1050fix.html

...  i opis że koniec głowicy powinien być ustawiony 9,5 mm od progu montażowego prowadnic głowicy (zaczynałem po prostu ustawiać track 00 bo tak gdzieśwyczytałem że od tego trzeba z acząć) zauważyłem że krokowy jest tak ustawiony że blokuje głowice by dochodziła do tej wartości.  przestawiłem go i boom poszło wszystko oprócz track 00 który tak jak pisałem łapie raz na 2/3 razy. teraz boje sie dotykać XD

11

Jeśli wstrzeliłeś się ustawieniem silnika krokowego w ścieżki to przesuwanie czujnika ścieżki 0 jest bezkarne. Jego ustawienie i tak jest dyskretne i ma tolerancję bo głowica się przesuwa o zakres określony pojedynczym krokiem silnika. Tak więc możesz po prostu popróbować. Upewnij się tylko, że sam czujnik jest czysty i nic w nim nie siedzi.

12 Ostatnio edytowany przez marcin.gruszecki (2026-06-23 22:31:42)

Chyba się udało, nagrałem (i odpaliłem) na tej stacji DOS II+ za pomocą SIO2SD. Jutro potworze sobie obrazy gier w formacie Single Destiny na makeATR i ponagrywam je na tej stacji za pomocą tego dosa. Chyba jest ok. Dzięki za wsparcie :) Troche jednak udało mi się napsuć ;P

13

Stacja 1050, oprócz 90K Single Density, umie też Enhanced Density, czyli 130kB

Moje skany czasopism i książek z epoki: https://chomikuj.pl/uicr0Bee ; https://archive.org/details/@uicr0bee
Potrzebujesz dyskietki? Proszę: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=18887
<-- Kontakt prywatny proszę przez "E-mail", a nie "PW".

14

uicr0Bee napisał/a:

Stacja 1050, oprócz 90K Single Density, umie też Enhanced Density, czyli 130kB

dzieki za info ale na razie "po bożemu" ją przeoram. Jak ogarnie to pobawie się w te rozszerzone dyskietki :)

15 Ostatnio edytowany przez marcin.gruszecki (Wczoraj 10:10:56)

Kurcze z zestawami jednak nie jest tak różowo. nagrałem sobie 1 zestaw z loaderem i pierwsza gra mi nie wchodzi. To Bruce lee wiesza sie po obrazie startowym i głowica nie może trafić w ścieżke przy nagrywaniu też cofała w tym miejscu. Ogólnie krokowy przechodzi test w "1050 Disk Diagnostic" ale też potrafi cofnąć jak go robi. Myślićie że jeszcze jest do poprawy? a może to już można regulować tylko czujnikiem track 00? Też inna rzecz mnie zastanawia bo nie wiem czy ta stacja 1050 tak powinna się zachowywać, mianowicie jak nie ma dyskietki włożonej i włączam komputer (przy włączonej stacji) to komputer mi zrzuca w pętli boot error tak jakby chciał czytać z dyskietki której nie ma (bez wciśnietego przycisku "option" przy włączaniu) .... Wydaje mi się to być nienormalne ale nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z 1050.

16 Ostatnio edytowany przez perinoid (Wczoraj 10:55:28)

A próbowałeś na innej fizycznie dyskietce? Bo jeśli nie to ta jedna po prostu może być uszkodzona.
I jeszcze kwestia prędkości - masz stabilne 288rpm? Czy faluje?

Zachowanie z "BOOT ERROR" jest poprawne.

17 Ostatnio edytowany przez marcin.gruszecki (Wczoraj 11:12:44)

perinoid napisał/a:

A próbowałeś na innej fizycznie dyskietce? Bo jeśli nie to ta jedna po prostu może być uszkodzona.
I jeszcze kwestia prędkości - masz stabilne 288rpm? Czy faluje?

Zachowanie z "BOOT ERROR" jest poprawne.

troche faluje ale .... jeszcze jedn mnie zastanaiwa. W tym programie testującym prosi mnie o ustawienie nie na 288 a 208,3 i ja ustawiałem do tego 208,3 ale tak faluje pomiedzy 206,5 a nawet 211 a tam pisze że nie powinno przekraczaś 1 ms

18

Bo program zapewne pokazuję okres obrotu (ok. 208ms) a nie liczbę obrotów (288rpm).
Falowanie między 206 i 211 to dość dużo i to może być przyczyną problemów z działaniem. Może być konieczna wymiana silnika (wiem, że wymieniałeś ale może na taki trochę lepszy ale nie całkiem).

19

perinoid napisał/a:

Bo program zapewne pokazuję okres obrotu (ok. 208ms) a nie liczbę obrotów (288rpm).
Falowanie między 206 i 211 to dość dużo i to może być przyczyną problemów z działaniem. Może być konieczna wymiana silnika (wiem, że wymieniałeś ale może na taki trochę lepszy ale nie całkiem).

Mam jeszcze jeden. sprawdze. będe pisał

20

ok, obyło się bez wymiany. Sprawdziłem jeszcze raz obroty. Były stabilne ale za wysokie - oscylowały w granicach 211. ustawiłem na odpwiednie i wszystko ruszyło. stacja nagrywa i czyta a krokowy się nie muli. Wczesniej po prostu mierzyłem te oborty jak krokowy był nieustawiony i była ogólnie rozregulowana. Teraz już chyba wszystko jest ok. Otatnia rzecz do jakiej można się przyczepić to to że track 00 nie chwyta wtym programie diagnostycznym. jak zapuszczam sfocusowany na tym podprogram to ciągle krzyczy  aby cofnąć głowicę i chyba nie da się tego ustawić w punkt. Pomimo tego stacja wydaje się być w pełni funkcjonalna :) Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

21

marcin.gruszecki napisał/a:

Otatnia rzecz do jakiej można się przyczepić to to że track 00 nie chwyta wtym programie diagnostycznym. jak zapuszczam sfocusowany na tym podprogram to ciągle krzyczy  aby cofnąć głowicę i chyba nie da się tego ustawić w punkt. Pomimo tego stacja wydaje się być w pełni funkcjonalna :)

Sformatuj i nagraj bootującą dyskietkę w tej stacji a potem włóż ją do CA2001 i zobacz, czy komputer z niej zabootuje.

22

ok porobiłem testy z tymi dyskietkami z grami które nagrałem na 1050. no i na stacji CA-2001 mozna powiedzieć chodzi to w 90%. Dyskietka wchodzi w loadera (Stafana Dorndorfa) ale prawie nigdy nie chce wgrać 1 gry. Wywala się zaraz po 1 ścieżce chyba. Reszta gier z loadera  się odpala. Mam 3 dwustronne takie dyskie i jest to niemienna zasada. Tylko na jedne stronie z tych dyskietek wesżła pierwsza gra (były tam tylko 2 dość duże pozycje)

23

Czyli wciąż kalibracja niedomaga. To już trzeba popróbować. Poczytaj opisy Jera: https://jsobola.atari8.info/DEREATARI/s ... B3w%201050

24

perinoid napisał/a:

Czyli wciąż kalibracja niedomaga. To już trzeba popróbować. Poczytaj opisy Jera: https://jsobola.atari8.info/DEREATARI/s ... B3w%201050

Pisząc kalibracja masz na myśli krokowy też ? Myślisz że powinienem go jeszcze dotykać ?

25

Kurcze czy można to ustawić za pomocą oscyloskopu? Czy ktoś z forum kalibrowal już tak stacje ? Obroty są ustawione. Więc chyba pozostaje tylko track 00 który w tym programie testowym  nie wchodzi i ewentualnie silnik krokowy. Krokowy sobie już zaznaczę flamastrem przed ewentualnym rozkręceniem. Ale przyydalyby mi się praktyczne porady w jakich punktach mierzyć i oczywiście w których momentach. Czy zapuścić obroty cały czas ? Czyli w tescie obrotów ? Czy jakaś inna praktyka jest do kalibracji ? Oczywiście w tym linku jest niby mowa o stacji 1050 ale zdjęcia są z innej stacji. Jakby mi ktoś mógł lopatolohicznue przybliżyć co gdzieś dotknąć j na co patrzeć to byłbym wdzięczny :)