176 Ostatnio edytowany przez mayonez (2026-07-17 09:17:04)

Gdzie mogę go znaleźć? Serwer krap.pl nie działa

ok - znalazłem sdx_450_1784275578.zip
rozumiem, że drivery w .ARC musze wypakować?

Mayonez/COBRA
Atari 1040 STE (4MB RAM, TOS 2.06/1.06, Ultrasatan, Netusbee)
Atari 65XE, 512KB ext. RAM, SIO2SD, FujiNet, IDE2+

177

perinoid napisał/a:

Toolbox dla 4.50 nie zawiera w ogóle drivera SIDE.SYS/SIDE3.SYS, chociaż changelog twierdzi (cyt.): "SIDE.SYS, SIDE3.SYS, COLLEEN.SYS: updated to make them work again."

Nie ma ich w Toolkicie, bo to są zasadniczo nie nasze programy, ale flashjazzcata. Podczas budowania obrazów ROM są ściągane z jego serwera i wrzucane bezpośrednio do odpowiednich plików ROM.

I rzeczywiście, przy przejściu z 4.49 na 4.50 okazało się, że źle sprawdzają nr wersji, co najpierw zostało spaczowane przez nas, a potem też poprawione przez autora. Zapomniałem o tym, bo to jednak było chwilę temu. Poprawiona wersja będzie działała też na 4.49.

mayonez napisał/a:

ozumiem, że drivery w .ARC musze wypakować

No, raczej :) ARC masz wbudowany w SDX.

KMK
? HEX$(6670358)

178

drac030 napisał/a:

Nie ma ich w Toolkicie, bo to są zasadniczo nie nasze programy, ale flashjazzcata

Jasne. To już nie problem, ogarnąłem. W sumie dobrze to wyszło, całkiem wygodny schemat. Wciąż bardzo ubolewam, że IDEplus nie umie uruchamiać softu bezpośrednio z FAT-a ale to już zupełnie inny problem.

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

179

perinoid napisał/a:

Wciąż bardzo ubolewam, że IDEplus nie umie uruchamiać softu bezpośrednio z FAT-a

Loader IDE+ umie czytać pliki binarne z trzech formatów: DOS 2.0, MyDOS i SpartaDOS. Z tego ostatniego także ATR-y. Szczerze mówiąc, ilekroć pomyślę o tym, żeby tam jeszcze dodać czwarty (FAT16), popadam w melancholię.

KMK
? HEX$(6670358)

180

drac030 napisał/a:

Szczerze mówiąc, ilekroć pomyślę o tym, żeby tam jeszcze dodać czwarty (FAT16), popadam w melancholię.

I nie dziwię się :-)

Pamięć studenta ma charakter kwantowy - student wie wszystko, ale jednocześnie nic nie pamięta.
- Kilka(naście?) pudełek z klawiszami i światełkami. I jeden Vectrex, żeby nimi wszystkimi rządzić.

181

Wrzuciłby ktoś firmware wraz z SDX? Serwer krap.pl nie działa.

Mayonez/COBRA

182

Tu się ściąga: https://sdx.atari8.info/index.php?show= ... ad_release

183

Super, dzięki, jeszcze BIOS do IDE potrzebny

Mayonez/COBRA

184

Post #67:

https://www.atari.org.pl/forum/viewtopi ... 27#p325327

185

Serwer krap.pl nie działa

Mayonez/COBRA

186 Ostatnio edytowany przez VLX (2026-07-20 18:20:14)

A, nie sprawdziłem...

Post's attachments

ideplus-bios-20251231.arc 64.21 kb, liczba pobrań: 4 (od 2026-07-20) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.

187

a w formacie ROM do Altirry ?:)

Mayonez/COBRA

188

Sflaszuj normalnie, a potem zrób File->Save firmware->Save IDE+ main flash

KMK
? HEX$(6670358)

189 Ostatnio edytowany przez drac030 (Wczoraj 00:20:35)

W załączniku eksperymentalny BIOS, w którym loader binarny umie czytać pliki wykonywalne (nie ATR-y) z dysków FAT12 i FAT16. Nazwy plików nadal ograniczone do 8+3.

Post's attachments

bios22.gz 18.25 kb, liczba pobrań: 7 (od 2026-08-08) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
KMK
? HEX$(6670358)

190

Zostańmy przy 8+3 ..

191

drac030 napisał/a:

W załączniku eksperymentalny BIOS, w którym loader binarny umie czytać pliki wykonywalne (nie ATR-y) z dysków FAT12 i FAT16. Nazwy plików nadal ograniczone do 8+3.

Tak!!! Modły zostały wysłuchane! :-D Kończę śniadanie i wrzucam. Dzięki!!!

192

Dziś/wczoraj;
- na Sztabie przez 1-2 godziny, były takie technikalia, że co słabszy chodził po dwa piwa aby to ogarnąć ..
Odnośnie Sparty oraz Idę+..
Dawno nie było czegoś takiego na sztabie.

193

drac030 napisał/a:

Wgrałem. Małe rzeczy się czytają poprawnie. Większe - nie. Np. SysInfo v.2.25 z XEX-a nie startuje, pokazuje krzaki. Dokładnie ta sama wersja wczytywana z partycji APT na dokładnie tym samym sprzęcie działa poprawnie.

Ale cieszę się, że coś się zadziało :-) Dzięki, @drac030.

194

perinoid napisał/a:

Małe rzeczy się czytają poprawnie. Większe - nie. Np. SysInfo v.2.25 z XEX-a nie startuje, pokazuje krzaki.

Ciekawe, bo u mnie działa. Ładuje się JSW (38k) i BombJack (275k), SysInfo i w ogóle cokolwiek, co spróbuję. Mam do testów dwie partycje FAT16, jedną 512 MB (32k na klaster), drugą 448 MB (16k na klaster), testowałem też z dyskietki 720k (FAT12, 1k na klaster).

Jesteś pewien, że Twój dysk to FAT16, a nie FAT32? Formattery czasami kłamią, a loader chyba nie sprawdza tego bardzo ściśle (co oczywiście będę musiał poprawić).

KMK
? HEX$(6670358)

195

Tak, jestem pewien, że to FAT16

$ dd_rescue /dev/sda1 test.img
[...]
dd_rescue: (info): Summary for /dev/sda1 -> test.img
dd_rescue: (info): ipos:    358400.0k, opos:    358400.0k, xferd:    358400.0k
                   errs:      0, errxfer:         0.0k, succxfer:    358400.0k
             +curr.rate:    12745kB/s, avg.rate:     9389kB/s, avg.load:  0.5%
             >-----------------------------------------< 100%  TOT:  0:00:38 
$ file test.img 
test.img: DOS/MBR boot sector, code offset 0x3c+2, OEM-ID "mkfs.fat", sectors/cluster 16, reserved sectors 16, root entries 512, Media descriptor 0xf8, sectors/FAT 176, sectors/track 61, heads 16, hidden sectors 63, sectors 716800 (volumes > 32 MB), serial number 0xdd5f22fe, label: "IDEPLUS    ", FAT (16 bit)

Próbowałem też wgrać Numen w wersji XEX - też sie sypnęło. Natomiast wgrało mi się to demo od Atari, to z robotem itp.

Czy wersja IDEPlusa ma znaczenie? Bo PCB na którym próbowałem jest w wersji S.

196

Fajnie, działa!

Mayonez/COBRA

197

perinoid napisał/a:

ak, jestem pewien, że to FAT16

Nie, to, że to rev. S, nie powinno mieć wpływu.

Mógłbyś mi jakoś podrzucić plik test.img?

KMK
? HEX$(6670358)

198

drac030 napisał/a:
perinoid napisał/a:

ak, jestem pewien, że to FAT16

Nie, to, że to rev. S, nie powinno mieć wpływu.

Mógłbyś mi jakoś podrzucić plik test.img?

Pewnie. Gdzie mam wysłać? Możesz mi na priv podesłać namiar.

199

Sprawdziłem Draconusa, Henry's House, dema Ilusia, Five 2 Five, The Gift, SysInfo, Chaos Music Composera w kilku wersjach - wszystko działa. Piękne dzięki :)

fb.com/MagiaOsmiuBitow | fb.com/RetroKlinikaSerwis | fb.com/RetroKlinika | soundkiller.bandcamp.com

200

perinoid napisał/a:

Małe rzeczy się czytają poprawnie. Większe - nie. Np. SysInfo v.2.25 z XEX-a nie startuje, pokazuje krzaki. Dokładnie ta sama wersja wczytywana z partycji APT na dokładnie tym samym sprzęcie działa poprawnie.

Nie jest tak, że "małe rzeczy się czytają poprawnie", a większe nie: BombJack, który trudno uznać za "rzecz małą", z Twojego dysku uruchamia się bez pudła. Ale SysInfo rzeczywiście nie. Już wiem, na czym polega zło, ale jest późno, więc na dzisiaj odpuszczam.

KMK
? HEX$(6670358)