Gdzie mogę go znaleźć? Serwer krap.pl nie działa
ok - znalazłem sdx_450_1784275578.zip
rozumiem, że drivery w .ARC musze wypakować?
Atari 1040 STE (4MB RAM, TOS 2.06/1.06, Ultrasatan, Netusbee)
Atari 65XE, 512KB ext. RAM, SIO2SD, FujiNet, IDE2+
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
ATRaction: menedżer obrazów ATR/XFD Menedżer obrazów dyskietek ATR i XFD działający w przeglądarce bez konieczności instalacji.
Fujisan 2.0.5 beta 1 Wyszła nowa wersja testowa Fujisan - emulatora Atari 8-bit nastawionego na obsługę FujiNet.
APE: nowy edytor grafiki dla Atari Narzędzie stworzone z myślą o grafice dla Atari XL/XE, pozwalające również na tworzenie kafelków i map.
Gearlynx 1.2.21 Nowa wersja popularnego emulatora konsoli Atari Lynx przynosi poprawki timingu i nowe API.
Nowa wersja DitherLab wraz z źródłami Teraz można eksportować obrazy do formatów .MIC, .GR8, .GR9 oraz G15.
atari.area forum » Fabryka - 8bit » IDE Plus w nowej wersji.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Gdzie mogę go znaleźć? Serwer krap.pl nie działa
ok - znalazłem sdx_450_1784275578.zip
rozumiem, że drivery w .ARC musze wypakować?
Toolbox dla 4.50 nie zawiera w ogóle drivera SIDE.SYS/SIDE3.SYS, chociaż changelog twierdzi (cyt.): "SIDE.SYS, SIDE3.SYS, COLLEEN.SYS: updated to make them work again."
Nie ma ich w Toolkicie, bo to są zasadniczo nie nasze programy, ale flashjazzcata. Podczas budowania obrazów ROM są ściągane z jego serwera i wrzucane bezpośrednio do odpowiednich plików ROM.
I rzeczywiście, przy przejściu z 4.49 na 4.50 okazało się, że źle sprawdzają nr wersji, co najpierw zostało spaczowane przez nas, a potem też poprawione przez autora. Zapomniałem o tym, bo to jednak było chwilę temu. Poprawiona wersja będzie działała też na 4.49.
ozumiem, że drivery w .ARC musze wypakować
No, raczej :) ARC masz wbudowany w SDX.
Nie ma ich w Toolkicie, bo to są zasadniczo nie nasze programy, ale flashjazzcata
Jasne. To już nie problem, ogarnąłem. W sumie dobrze to wyszło, całkiem wygodny schemat. Wciąż bardzo ubolewam, że IDEplus nie umie uruchamiać softu bezpośrednio z FAT-a ale to już zupełnie inny problem.
Wciąż bardzo ubolewam, że IDEplus nie umie uruchamiać softu bezpośrednio z FAT-a
Loader IDE+ umie czytać pliki binarne z trzech formatów: DOS 2.0, MyDOS i SpartaDOS. Z tego ostatniego także ATR-y. Szczerze mówiąc, ilekroć pomyślę o tym, żeby tam jeszcze dodać czwarty (FAT16), popadam w melancholię.
Szczerze mówiąc, ilekroć pomyślę o tym, żeby tam jeszcze dodać czwarty (FAT16), popadam w melancholię.
I nie dziwię się :-)
Wrzuciłby ktoś firmware wraz z SDX? Serwer krap.pl nie działa.
Tu się ściąga: https://sdx.atari8.info/index.php?show= ... ad_release
Super, dzięki, jeszcze BIOS do IDE potrzebny
Serwer krap.pl nie działa
a w formacie ROM do Altirry ?:)
Sflaszuj normalnie, a potem zrób File->Save firmware->Save IDE+ main flash
W załączniku eksperymentalny BIOS, w którym loader binarny umie czytać pliki wykonywalne (nie ATR-y) z dysków FAT12 i FAT16. Nazwy plików nadal ograniczone do 8+3.
Zostańmy przy 8+3 ..
W załączniku eksperymentalny BIOS, w którym loader binarny umie czytać pliki wykonywalne (nie ATR-y) z dysków FAT12 i FAT16. Nazwy plików nadal ograniczone do 8+3.
Tak!!! Modły zostały wysłuchane! :-D Kończę śniadanie i wrzucam. Dzięki!!!
Dziś/wczoraj;
- na Sztabie przez 1-2 godziny, były takie technikalia, że co słabszy chodził po dwa piwa aby to ogarnąć ..
Odnośnie Sparty oraz Idę+..
Dawno nie było czegoś takiego na sztabie.
Wgrałem. Małe rzeczy się czytają poprawnie. Większe - nie. Np. SysInfo v.2.25 z XEX-a nie startuje, pokazuje krzaki. Dokładnie ta sama wersja wczytywana z partycji APT na dokładnie tym samym sprzęcie działa poprawnie.
Ale cieszę się, że coś się zadziało :-) Dzięki, @drac030.
Małe rzeczy się czytają poprawnie. Większe - nie. Np. SysInfo v.2.25 z XEX-a nie startuje, pokazuje krzaki.
Ciekawe, bo u mnie działa. Ładuje się JSW (38k) i BombJack (275k), SysInfo i w ogóle cokolwiek, co spróbuję. Mam do testów dwie partycje FAT16, jedną 512 MB (32k na klaster), drugą 448 MB (16k na klaster), testowałem też z dyskietki 720k (FAT12, 1k na klaster).
Jesteś pewien, że Twój dysk to FAT16, a nie FAT32? Formattery czasami kłamią, a loader chyba nie sprawdza tego bardzo ściśle (co oczywiście będę musiał poprawić).
Tak, jestem pewien, że to FAT16
$ dd_rescue /dev/sda1 test.img
[...]
dd_rescue: (info): Summary for /dev/sda1 -> test.img
dd_rescue: (info): ipos: 358400.0k, opos: 358400.0k, xferd: 358400.0k
errs: 0, errxfer: 0.0k, succxfer: 358400.0k
+curr.rate: 12745kB/s, avg.rate: 9389kB/s, avg.load: 0.5%
>-----------------------------------------< 100% TOT: 0:00:38
$ file test.img
test.img: DOS/MBR boot sector, code offset 0x3c+2, OEM-ID "mkfs.fat", sectors/cluster 16, reserved sectors 16, root entries 512, Media descriptor 0xf8, sectors/FAT 176, sectors/track 61, heads 16, hidden sectors 63, sectors 716800 (volumes > 32 MB), serial number 0xdd5f22fe, label: "IDEPLUS ", FAT (16 bit)Próbowałem też wgrać Numen w wersji XEX - też sie sypnęło. Natomiast wgrało mi się to demo od Atari, to z robotem itp.
Czy wersja IDEPlusa ma znaczenie? Bo PCB na którym próbowałem jest w wersji S.
Fajnie, działa!
ak, jestem pewien, że to FAT16
Nie, to, że to rev. S, nie powinno mieć wpływu.
Mógłbyś mi jakoś podrzucić plik test.img?
perinoid napisał/a:ak, jestem pewien, że to FAT16
Nie, to, że to rev. S, nie powinno mieć wpływu.
Mógłbyś mi jakoś podrzucić plik test.img?
Pewnie. Gdzie mam wysłać? Możesz mi na priv podesłać namiar.
Sprawdziłem Draconusa, Henry's House, dema Ilusia, Five 2 Five, The Gift, SysInfo, Chaos Music Composera w kilku wersjach - wszystko działa. Piękne dzięki :)
Małe rzeczy się czytają poprawnie. Większe - nie. Np. SysInfo v.2.25 z XEX-a nie startuje, pokazuje krzaki. Dokładnie ta sama wersja wczytywana z partycji APT na dokładnie tym samym sprzęcie działa poprawnie.
Nie jest tak, że "małe rzeczy się czytają poprawnie", a większe nie: BombJack, który trudno uznać za "rzecz małą", z Twojego dysku uruchamia się bez pudła. Ale SysInfo rzeczywiście nie. Już wiem, na czym polega zło, ale jest późno, więc na dzisiaj odpuszczam.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
atari.area forum » Fabryka - 8bit » IDE Plus w nowej wersji.
Wygenerowano w 0.028 sekund, wykonano 64 zapytań