Odp: Klawiatura PCB dla serii XE - zamiast folii
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 11:53:01)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Magazyn Energy znów online Bring back the 90-ties!
Last Party 2023 - stream Informacje o przekazie na żywo dla osób, które nie mogą uczestniczyć osobiście.
Last Party 2023 już pojutrze! Już za dwa dni otwierają się bramy dla uczestników zimowego party dla użytkowników Atari
RECOIL 6.3.2 i xasm 3.2.1 Nowe wersje narzędzi dla 8-bitowego Atari
Echa Silly Venture 2022 WE Oficjalne wyniki konkursów w zakończonej w ten weekend zimowej edycji Silly Venture.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 11:53:01)
Przekładkę oczywiście dorzucam wszystkim - trzeba tylko pamiętać, żeby zdjąć z niej folię ochronną :)
... ja, to jestem znawca tematu normalnie i mistrzunio złociutki. Delyyy - rozkręć teraz kompa i klawiaturę i zdejmij te folie PLZ :D
Tak poważnie? Są jakieś różnice? Chodzi o wszystkie klawisze, czy niektóre? Pytam z ciekawości, ale to może być istotne.
może subiektywne odczucie, ale zmieniłem teraz "gumki" na te "miększe" i jest świetnie. Z czego widzę, są co najmniej dwa rodzaje gumek seryjnie występujących. Jedne twardsze (i tu przy okazji ten klik wydaje mi się mniej odczuwalny) i te miękkie. Najlepsze są oczywiście te z klawiatur od TT, ale mocno się zastanawiam czy demolować taką klawiaturę na gumki. Hmmm, w sumie to mam ich chyba ze 3 a proces jest odwracalny :) Pomyślę.
EDIT:
Nie no, szacunek za ten pomysł z tym PCB. Na miękkich gumkach to poważnie zastanawiam się co jest lepsze. Czy ten wynalazek, czy klawiatura na sprężynach. Zabiorę to na Krakowskie Retrospekcje i kto sobie będzie chciał to oceni sam ;)
Wykonanie - pełna profeska, dzięki jeszcze raz! Bawię się teraz tą klawiaturą jak dziecko, przypomina mi strzelanie z folii bąbelkowej. Polecam ;)
Ostatnio edytowany przez Pin (2021-10-16 02:02:09)
Można zamówić że Stanów zestaw gumek "jak z TT". Podobno robią robotę - nie wiem, nie mam I nie sprawdzałem.
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 11:53:27)
Wszystkie klikają u mnie tak samo, jest ok
infarmotyku. Dostałem PM. Odpisałem e-mailem. Sprawdź proszę czy doszło. W każdym razie, potwierdzam nadal dwie zmontowane sztuki.
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 11:53:37)
Dodaj mi jeszcze gotowca - chwilowo brak czasu na zabawę w lutowanie. Chyba, że komuyś pilnie potrzebne będzie.
Jak jest jeszcze jeden gotowiec to poproszę, wysyłka może być razem z paczką dla uicr0Bee do niego.
Ostatnio edytowany przez lopez (2021-10-28 08:41:18)
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 11:53:49)
wysyłka może być razem z paczką dla uicr0Bee do niego.
Potwierdzam, więc lopez płaci za klawiaturę bez przesyłki, ja za dwie klawiatury + przesyłka trzech. My się już rozliczymy.
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 11:53:58)
o!
Mi się nie spieszy - i tak brak czasu na hobby...
bawiłem się w poprawianie obrazu w Atarynce :)
Doszedłem do bardzo fajnych rezultatów
Usprawiedliwiony! :)
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 11:54:11)
Dostałem, zamontowałem w 130XE w konfiguracji fabrycznej, tzn. bez żadnych rozszerzeń, z ekranem. Wykonałem kilka razy SELF-TEST klawiatury, popisałem przez kilkanaście minut jakieś głupoty w BASICu i odczucia mam pozytywne. Gumki w klawiaturze mam oryginalne, ale nie wiem czy te "miększe" czy "nie-miększe" o których była mowa wyżej, bo mam tylko jedną klawiaturę z gumkami.
Dzięki infaramotyku!
Jutro zobaczę czy to wejdzie do klawiatury XE(G)S(ystem), bo nie pamiętam teraz jak ona jest w środku zbudowana.
Wejdzie bez problemu.
Tylko że nie-e :-P
Gniazdo gdzie wtyka się złącze z folii, w XEGS jest poziomie, czyli odwrotnie niż w 65/130XE. Tak więc z kątowym złączem nowej klawiatury przewody stoją w pionie i nie pozwalają zamknąć. Trzeba by chyba we wtyku nowej klawiatury zastosować kątowe goldpiny? Infarmotyku, masz jeszcze wolne płytki żeby takie coś zmajstrować?
.
Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (2021-11-12 18:46:24)
Bo trzeba było wlutować kątowe goldpiny wlutować. Albo po prostu na krótko w płyteczkę.
A ktoś powiedział że ja je wlutowałem?
"Na krótko w płyteczkę" nic nie będzie lutowane.
Jeszcze przed zamówieniem ktoś tu zapewniał że będzie pasowało do XEGS... nie pamiętam kto... ;-) :P
Zobaczymy czy producent ma wolne płytki pod goldpiny kątowe i spróbujemy porządnie.
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 11:54:34)
Zobaczymy czy producent ma wolne płytki pod goldpiny kątowe i spróbujemy porządnie.
Płyteczka ta sama. Goldpiny do podmiany. I tyle.
nie projektowałem płytki z myślą o XEGS. Daj znać, jeżeli będzie problem ze złożeniem.
Jasne. A ja też nie zajrzałem do środka przed zamówieniem. Nie ma ciśnienia. Jutro poskręcam bez podłączenia.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 0.145 sekund, wykonano 18 zapytań ]