Odp: Klawiatura PCB dla serii XE - zamiast folii
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 11:53:01)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
ASAP 6.0.0 Kolejna wersja kombajnu do odtwarzania muzyki z układu POKEY.
Nowości BigPEmu Emulator konsoli Jaguar BigPEmu doczekał się nowych, interesujących możliwości.
Silly Venture 2023 SE wyniki Dostępne już są wyniki z zakończonego dzisiaj Silly Venture 2023 SE.
Rekrutacja na studia podyplomowe Rusza rekrutacja na studia podyplomowe: "Retro-computing: technologie i sztuka cyfrowa"
Program Lost Party 2023 Czego można się spodziewać po kolejnej edycji LP?
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 11:53:01)
Przekładkę oczywiście dorzucam wszystkim - trzeba tylko pamiętać, żeby zdjąć z niej folię ochronną :)
... ja, to jestem znawca tematu normalnie i mistrzunio złociutki. Delyyy - rozkręć teraz kompa i klawiaturę i zdejmij te folie PLZ :D
Tak poważnie? Są jakieś różnice? Chodzi o wszystkie klawisze, czy niektóre? Pytam z ciekawości, ale to może być istotne.
może subiektywne odczucie, ale zmieniłem teraz "gumki" na te "miększe" i jest świetnie. Z czego widzę, są co najmniej dwa rodzaje gumek seryjnie występujących. Jedne twardsze (i tu przy okazji ten klik wydaje mi się mniej odczuwalny) i te miękkie. Najlepsze są oczywiście te z klawiatur od TT, ale mocno się zastanawiam czy demolować taką klawiaturę na gumki. Hmmm, w sumie to mam ich chyba ze 3 a proces jest odwracalny :) Pomyślę.
EDIT:
Nie no, szacunek za ten pomysł z tym PCB. Na miękkich gumkach to poważnie zastanawiam się co jest lepsze. Czy ten wynalazek, czy klawiatura na sprężynach. Zabiorę to na Krakowskie Retrospekcje i kto sobie będzie chciał to oceni sam ;)
Wykonanie - pełna profeska, dzięki jeszcze raz! Bawię się teraz tą klawiaturą jak dziecko, przypomina mi strzelanie z folii bąbelkowej. Polecam ;)
Ostatnio edytowany przez Pin (2021-10-16 02:02:09)
Można zamówić że Stanów zestaw gumek "jak z TT". Podobno robią robotę - nie wiem, nie mam I nie sprawdzałem.
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 11:53:27)
Wszystkie klikają u mnie tak samo, jest ok
infarmotyku. Dostałem PM. Odpisałem e-mailem. Sprawdź proszę czy doszło. W każdym razie, potwierdzam nadal dwie zmontowane sztuki.
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 11:53:37)
Dodaj mi jeszcze gotowca - chwilowo brak czasu na zabawę w lutowanie. Chyba, że komuyś pilnie potrzebne będzie.
Jak jest jeszcze jeden gotowiec to poproszę, wysyłka może być razem z paczką dla uicr0Bee do niego.
Ostatnio edytowany przez lopez (2021-10-28 08:41:18)
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 11:53:49)
wysyłka może być razem z paczką dla uicr0Bee do niego.
Potwierdzam, więc lopez płaci za klawiaturę bez przesyłki, ja za dwie klawiatury + przesyłka trzech. My się już rozliczymy.
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 11:53:58)
o!
Mi się nie spieszy - i tak brak czasu na hobby...
bawiłem się w poprawianie obrazu w Atarynce :)
Doszedłem do bardzo fajnych rezultatów
Usprawiedliwiony! :)
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 11:54:11)
Dostałem, zamontowałem w 130XE w konfiguracji fabrycznej, tzn. bez żadnych rozszerzeń, z ekranem. Wykonałem kilka razy SELF-TEST klawiatury, popisałem przez kilkanaście minut jakieś głupoty w BASICu i odczucia mam pozytywne. Gumki w klawiaturze mam oryginalne, ale nie wiem czy te "miększe" czy "nie-miększe" o których była mowa wyżej, bo mam tylko jedną klawiaturę z gumkami.
Dzięki infaramotyku!
Jutro zobaczę czy to wejdzie do klawiatury XE(G)S(ystem), bo nie pamiętam teraz jak ona jest w środku zbudowana.
Wejdzie bez problemu.
Tylko że nie-e :-P
Gniazdo gdzie wtyka się złącze z folii, w XEGS jest poziomie, czyli odwrotnie niż w 65/130XE. Tak więc z kątowym złączem nowej klawiatury przewody stoją w pionie i nie pozwalają zamknąć. Trzeba by chyba we wtyku nowej klawiatury zastosować kątowe goldpiny? Infarmotyku, masz jeszcze wolne płytki żeby takie coś zmajstrować?
.
Ostatnio edytowany przez uicr0Bee (2021-11-12 18:46:24)
Bo trzeba było wlutować kątowe goldpiny wlutować. Albo po prostu na krótko w płyteczkę.
A ktoś powiedział że ja je wlutowałem?
"Na krótko w płyteczkę" nic nie będzie lutowane.
Jeszcze przed zamówieniem ktoś tu zapewniał że będzie pasowało do XEGS... nie pamiętam kto... ;-) :P
Zobaczymy czy producent ma wolne płytki pod goldpiny kątowe i spróbujemy porządnie.
.
Ostatnio edytowany przez infarmotyk (2022-02-23 11:54:34)
Zobaczymy czy producent ma wolne płytki pod goldpiny kątowe i spróbujemy porządnie.
Płyteczka ta sama. Goldpiny do podmiany. I tyle.
nie projektowałem płytki z myślą o XEGS. Daj znać, jeżeli będzie problem ze złożeniem.
Jasne. A ja też nie zajrzałem do środka przed zamówieniem. Nie ma ciśnienia. Jutro poskręcam bez podłączenia.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
[ Wygenerowano w 2.404 sekund, wykonano 7 zapytań ]