Podchwyciłem ten patent z zasilaniem od Amigowców:-) Tam widziałem kilka interfejsów IDE pod procesor i oni zwykle robią w tych interfejsach tak, że doprowadzają ścieżkę z +5V do pinu 20 złącza IDE, ale po drodze dają jeszcze jumper lutowalny, że jak się montuje taki interfejs, to można to +5V tam podlutować tym jumperem, lub zostawić odłączone. Może w jakichś przypadkach ma to znaczenie i jakieś urządzenia mają z tym problem dlatego tak jest, nie wiem.
W każdym razie jak byś robił jeszcze jakieś płytki IDE, to warto tam dociągnąć zawsze alternatywnie to zasilanie dla przejściówek, żeby od razu było dostępne.
ASAP ma 20 lat - wydanie 7.0.0 20 grudnia 2005 został utworzony pierwszy commit w repozytorium CVS projektu ASAP (Another Slight Atari Player).
FiSh 0.70 Bocianu wydał FiSh 0.70, shell ułatwiający przeszukiwanie zasobów serwerów TNFS.
Street Fighter II już na Atari 8-bit! Vega i jego zespół wydali finalną wersję kultowej bijatyki. Wymaga 4MB cartridge i 64KB RAM.
Elite Demo 6 na Atari 8-bit! Trwają prace nad konwersją kultowej gry Elite. Szóste demo wprowadza liczne poprawki błędów.
vbcc v5 dla 6502 Kompilator C vbcc doczekał się piątej wersji dystrybucji dla 6502. Zapewnia dużo szybszą arytmetykę FPU i nowe narzędzia.