Podchwyciłem ten patent z zasilaniem od Amigowców:-) Tam widziałem kilka interfejsów IDE pod procesor i oni zwykle robią w tych interfejsach tak, że doprowadzają ścieżkę z +5V do pinu 20 złącza IDE, ale po drodze dają jeszcze jumper lutowalny, że jak się montuje taki interfejs, to można to +5V tam podlutować tym jumperem, lub zostawić odłączone. Może w jakichś przypadkach ma to znaczenie i jakieś urządzenia mają z tym problem dlatego tak jest, nie wiem.
W każdym razie jak byś robił jeszcze jakieś płytki IDE, to warto tam dociągnąć zawsze alternatywnie to zasilanie dla przejściówek, żeby od razu było dostępne.
Sfotty Pie Sfotty Pie, emulator Atari i narzędzia 6502, otrzymuje dużą aktualizację i wersję przeglądarkową.
Harmonogram Lost Party 2026 Poznaj szczegółowy plan kultowego zlotu demoscenowego Lost Party 2026 w Licheniu Starym.
Drwal 1.3 od Larka Nowa wersja gry Drwal przynosi poprawki w algorytmach i balansie rozgrywki.
FujiGPT - klient LLM dla Atari XL/XE FujiGPT pozwala na rozmowę z modelami językowymi na klasycznych ośmiobitowych komputerach Atari.
ABBUC Creative i Application Contest Poznaliśmy oficjalne wyniki konkursów Creative oraz Application Contest organizowanych przez ABBUC.