Podchwyciłem ten patent z zasilaniem od Amigowców:-) Tam widziałem kilka interfejsów IDE pod procesor i oni zwykle robią w tych interfejsach tak, że doprowadzają ścieżkę z +5V do pinu 20 złącza IDE, ale po drodze dają jeszcze jumper lutowalny, że jak się montuje taki interfejs, to można to +5V tam podlutować tym jumperem, lub zostawić odłączone. Może w jakichś przypadkach ma to znaczenie i jakieś urządzenia mają z tym problem dlatego tak jest, nie wiem.
W każdym razie jak byś robił jeszcze jakieś płytki IDE, to warto tam dociągnąć zawsze alternatywnie to zasilanie dla przejściówek, żeby od razu było dostępne.
MadPascal 1.7.3 już dostępny Nowa wersja kompilatora MadPascal przynosi poprawki i optymalizacje
Echa Lost Party 2025 Wyniki, zapis wideo oraz stuff.
Lost Party 2025 startuje już jutro W Licheniu Starym rusza zlot fanów 8-bitowych komputerów
zeST 20250627 - Atari ST w FPGA z turbo! Nowa wersja zeST z trybem turbo 50 MHz i poprawkami Shiftera i MFP
UltraSatan - firmware 1.30 Nowa wersja firmware dla UltraSatana wspiera nowoczesne karty SDHC i SDXC