Tak mnie to zaczęło z czysto-teoretycznego punktu widzenia zastanawiać... Rybags odkrył tryb 480 linii, interlejsowany sprzętowo. Z kolei (za atariki: http://atariki.krap.pl/index.php/SHIMC) SHIMC nam daje przeplot rionowy, nie poziomy - co dale nam 640 pikseli w poziomie.
Czy w takim razie (oczywiście dla obrazków statycznych, przynajmniej na razie) byłoby możliwe wykonanie tryby RSHIMC (tag go sobie nazwałem, od Rybags-SHIMC), gdyż tam teoretycznie można by uzyskać 640x480 pikseli. Ze specyfikacji formatu SHIMC wnoszę, że 256 kolorów też nie byłoby wtedy wielkim problemem.
Czy mogą się na ten temat wypowiedzieć znawcy assemblera? Bo ze mnie jest laik, niestety...
Wyniki 8. Atari Homebrew Awards Poznaj zwycięzców ósmego plebiscytu na najlepsze gry na konsole i komputery Atari.
Brzmienie POKEY na czarnej płycie Przypominamy o płycie z utworami z ośmiobitowymi hitami wydanymi na winylu.
8. Gala Atari Homebrew Awards już dziś! Poznaj najlepsze gry roku na wszystkie platformy Atari podczas wielkiej gali na żywo.
Robocop, Paperboy, Last Ninja II na A8? Sensacyjne odkrycie grafik z niepublikowanych gier na 8-bitowe Atari.
AspeQt-2k26 v1.0.0 Nowoczesna wersja emulatora stacji dysków AspeQt z obsługą Qt 6 i nowymi funkcjami sieciowymi.