Tak mnie to zaczęło z czysto-teoretycznego punktu widzenia zastanawiać... Rybags odkrył tryb 480 linii, interlejsowany sprzętowo. Z kolei (za atariki: http://atariki.krap.pl/index.php/SHIMC) SHIMC nam daje przeplot rionowy, nie poziomy - co dale nam 640 pikseli w poziomie.
Czy w takim razie (oczywiście dla obrazków statycznych, przynajmniej na razie) byłoby możliwe wykonanie tryby RSHIMC (tag go sobie nazwałem, od Rybags-SHIMC), gdyż tam teoretycznie można by uzyskać 640x480 pikseli. Ze specyfikacji formatu SHIMC wnoszę, że 256 kolorów też nie byłoby wtedy wielkim problemem.
Czy mogą się na ten temat wypowiedzieć znawcy assemblera? Bo ze mnie jest laik, niestety...
Fujisan 1.0.3 Wydano nową wersję Fujisan, nowoczesnego frontendu do emulatora Atari800 z wieloma poprawkami i ulepszeniami.
Altirra 4.40 beta 19 Dziewiętnasta beta Altirra, najlepszego emulatora 8-bitowych komputerów Atari, już dostępna!
13. odcinek kursu programowania u Larka Larek wraca z kolejną, trzynastą częścią swojego popularnego kursu pisania gier na Atari.
Fujisan 1.0.2 Projekt frontendu do Atari800 otrzymał aktualizację.
Nowa wersja ARIFE PVBest73 wydaje nową wersję swojego narzędzia do zarządzania plikami na Atari 8-bit.