Tak mnie to zaczęło z czysto-teoretycznego punktu widzenia zastanawiać... Rybags odkrył tryb 480 linii, interlejsowany sprzętowo. Z kolei (za atariki: http://atariki.krap.pl/index.php/SHIMC) SHIMC nam daje przeplot rionowy, nie poziomy - co dale nam 640 pikseli w poziomie.
Czy w takim razie (oczywiście dla obrazków statycznych, przynajmniej na razie) byłoby możliwe wykonanie tryby RSHIMC (tag go sobie nazwałem, od Rybags-SHIMC), gdyż tam teoretycznie można by uzyskać 640x480 pikseli. Ze specyfikacji formatu SHIMC wnoszę, że 256 kolorów też nie byłoby wtedy wielkim problemem.
Czy mogą się na ten temat wypowiedzieć znawcy assemblera? Bo ze mnie jest laik, niestety...
Gopher2600 0.55.0 Emulator Atari 2600 Gopher2600 otrzymał aktualizację z poprawkami debuggera i obsługi Superchargera.
Spectrum 512 Painter w przeglądarce Nowoczesne narzędzie online do tworzenia grafiki i konwersji obrazów dla Atari ST i STE.
Piszemy grę z Larkiem - część 29 Nowy odcinek kursu programowania w asemblerze 6502 skupi się na balansowaniu poziomu trudności.
Miracle Boy in Dragon Land na Atari ST Nowa platformówka inspirowana Wonder Boy trafia na Atari ST z niesamowitą oprawą i grywalnością.
AltirraSDL Ilmenit prezentuje wieloplatformowy port Altirry, dostępny teraz na systemy Linux, macOS oraz Android.