1

Patrząc na wyczyny niektórych osób, które aktywnie wspomagają się tzw. AI w codziennym programowaniu zadałem sobie pytanie, czy współczesne silniki dużych modeli językowych potrafią napisać grę, kiedy są obsługiwane przez użytkowników niemających zupełnie pojęcia o programowaniu. Takich wiecie, którzy mieli 30 lat temu Atari, mają najprostszą "subskrypcję AI" i chcą sobie stworzyć grę, która wygląda jak z dzieciństwa.

Wcieliłem się więc w taką osobę, ściągnąłem sobie MADS, zestaw skilli, które przygotował Ilmenit i sobie promptowałem po polsku, bez podawania jakichkolwiek technicznych informacji. Do wykonania wybrałem model Gemini Flash 3.5, a rezultaty są na moim Gitlabie - to było naprawdę kilkanaście prostych poleceń typu:

- dodaj drzewa, które znikają po trzech strzałach
- dodaj ptaka który co kilkanaście sekund stara się trafić gracza
- niech AI przeciwnika co 10 trafień strzela lepiej

Postaci, ptak itp. zostały narysowane przez LLM, sam sobie dopowiedział, że trzeba dodać dźwięki strzelania, trafienia itp.

Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.

2

może kiedyś AI będzie umiało modyfikować istniejące gry :-)

- napisz czwartą część gry Spy vs Spy w kosmosie używając silnik gry SpyvsSpy 2

http://atari.pl/hsc/ad.php?i=1.

3

Tylko pytanie - po co?
W sensie takim, że pisanie czegokolwiek na retro sprzęty to raczej zabawa niż chęć zarobku. Biorąc to pod uwagę, wolę sam się "męczyć" z pisaniem czegoś, kombinowaniem żeby działało itd itp. Sam proces jest frajdą. Ba, ja nawet wolę pisać w MAC/65 iż w MADSie, bo mam większą zabawę z tego.
I pewno sobie sprawdzę jak te skile działają, tak z czystej ciekawości, ale nawet nie pomyślałbym żeby za ich pomocą cokolwiek tworzyć :)

Może to kwestia podejścia? OFCZ nie neguje kompletnie odwrotnego.

kupię Atari 815 i 820 :)

4 Ostatnio edytowany przez nosty (2026-06-01 23:16:49)

@xxl pamiętam, że zajmowałeś się sporo portowaniem i budowałeś narzędzia pozwalające ten proces automatyzować.
Polecam zerknąć na "examples" w tym repo Ilmenita, jaką analizę wsteczną pliku xex potrafi zrobić AI.

5

ja to sie zastanawialem jak AI poradzilo by sobie z portem innych platform ? Jest kilka gier z otwartym kodem, może warto spróbować ? Idąc dalej może ai dało by rade nie tylko sportować ale i "zdeassemblerować" i sportowcac
W locie
I na oryginalnym sprzecie

6 Ostatnio edytowany przez Adam Klobukowski (2026-06-03 07:23:44)

Powiedziałbym że to na razie pieśń przyszłości, ale może okazać się że smaku nie do końca był wariatem :P

A mówiąc poważnie: LLMy działają na kontekstach. Kontekst to n tokenów. Obecnie, najpopularniejsze podejście to że token to jedno niewielkie słowo albo 'sylaba' (kilka znaków, ale niekoniecznie sylaba w rozumieniu gramatyki). Na ten moment w tym kontekście musiałbyś zawrzeć w tym kontekście opisy obu architektur (źródłowej i docelowej) i opis zadania do wykonania, a potem w tym kontekście musi się zmieścić wynik pracy LLMa. Obecnie, płatne usługi dają konteksty rzędu 1M tokenów (a zapotrzebowanie na pamięć liczymy w terabajtach). Wydaje mi się że to trochę za mało.

W locie to jeszcze dalsza pieśń przyszłości, na oryginalny sprzęcie to zapomnij.

(jeszcze tylko dopiszę, że zwiększanie kontekstu powoduje wykładniczy wzrost zapotrzebowania na pamięć)

Atari: FireBee (Falcon030 CT60e SuperVidel SvEthlana CTPCI) TT (520ST Pak030 Frak PuPla Panther) (520ST 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx SC1435) (1040STFM UltraSatan SM124) (1040STE 4MB ST RAM 8MB TT RAM CosmosEx NetUSBee SM144 SC1224) 260ST, 520 ST+, (MEGA ST SM125) (65XE Rapidus U1MB VBXE SIDE2 SIO2PC) (Jaguar JagCD SkunkBoard GameCart) (Lynx II AgaCart GameCart) 2xPortfolio Hades

7

Kolejny test - tym razem już nie pozycjonowałem się jako użytkownik typowo zielony. Oczywiście nie przeszkodziło to agentowi w zrobieniu czegoś, co jeszcze niedawno wydawało się niemożliwe. Mianowicie w zrobieniu ~4 KB intra obracającego w hiresie kilka obiektów 3D. Wypromptowałem to dosłownie w chwilę, najwięcej zeszło mi się z wytłumaczeniem o co mi chodzi z odbiciem "w wodzie", aby to zrozumiał :)

Repo u mnie, tutaj, a dla nieklikających dalej, to binarka w załączniku.

Post's attachments

main.xex 4.34 kb, liczba pobrań: 9 (od 2026-06-05) 

Tylko zalogowani mogą pobierać załączniki.
Czy możecie wyjaśnić, Stirlitz, dlaczego wasz służbowy adres stirlitz@rsha.gov.de ma aliasa justas@gru.su?
Nie czytam PM. Proszę używać e-mail.